Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den allra farligaste situationen för kvinnorna är i samband med en separation, säger Ulrika Rogland. Foto: SVT

Advokaten om män som är våldsamma mot kvinnor: ”Viktigt att utreda direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Fem kvinnomord på tre veckor har skakat Sverige och följts av en rad politiska utspel med åtgärdsförslag.

Advokaten Ulrika Rogland menar att utredningarna av våld i nära relation måste gå snabbare, och att fler män som slår måste häktas.

– I dag tar de här förundersökningarna väldigt lång tid, säger hon i SVT:s Helgstudion.

Advokaten Ulrika Rogland lyfter fram att män som agerar våldsamt i nära relationer måste anhållas och begärs häktade i betydligt större utsträckning än i dag, för att skydda utsatta kvinnor under utredningarna.

– Det är viktigt att man utreder de här brotten direkt och inte väntar. I dag tar de här förundersökningarna väldigt lång tid, ibland ett helt år, och då är det svårt att nå framgång, säger hon.

Flera partier har kommit med nya förslag efter de uppmärksammade kvinnomorden den senaste tiden. Regeringen har presenterat fyra förslag om straffskärpning för kvinnofridskränkning. Det handlar om att utöka brottet till att även omfatta förtal, att fotboja ska bli förstahandsåtgärd vid utvidgat kontaktförbud, skärpt straff vid överträdelse av kontaktförbud samt att göra det lättare att ge mannen kontaktförbud.

Behövs riskbedömning

Ulrika Rogland menar att det finns särskild risk för farliga situationer i samband med separationer där kvinnor bestämt sig för att lämna en våldsam relation.

– Där finns det risk att vissa av dessa män använder sig av allvarligt och dödligt våld. Då behöver mannen vara frihetsberövad och det behöver göras en riskbedömning av hur farlig mannen är. Det görs ofta i samband med gängkriminalitet men när det gäller våld i nära relation finns det inte samma resurser hos polisen.

Ministern: Fler åtgärder på gång

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i Helgstudion att han håller med Ulrika Rogland om att betydligt mer måste göras när det gäller mäns våld mot kvinnor.

– Vi rekryterade förra året 350 nya utredare till polisen med särskilt fokus på de här brotten. Men vi behöver också se över vilka åtgärder vi kan vidta för att de här männen ska kunna frihetsberövas i tid, och fokusera på att det är männens rörelsefrihet som begränsas, och inte kvinnornas.

– Vi kommer om några veckor att presentera en åtgärdslista med fler förslag. Den hoppas jag ska vara minst lika ambitiös som den åtgärdslista vi gick fram med gällande gängkriminaliteten, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer