Utblottad hotellbransch går mot oviss höst: ”Många livsverk står på spel”

Publicerad

Både utländska och inhemska turister har hållit sig borta från svenska storstäder i sommar.

Det har resulterat i att hotellen tappat över 61 procent av sin intäkter jämfört med i fjol, enligt ny statistik från branschorganisationen Visita.

– Många livsverk och arbetstillfällen står på spel, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Att det skulle bli en hård sommar för besöksnäringen var de flesta beredda på. Men att hotellbranschen skulle tappa så mycket som 61 procent av sina intäkter jämfört med juni-augusti förra året kom ändå som ett hårt slag.

– Det är storstäderna som drar ner den nationella siffran. De har absolut varit mest drabbade under hela den här pandemin, säger Jonas Siljhammar.

Överlevt tack vare restauranggästerna

Värst har det varit i Stockholm. Där har hotellen tappat 81 procent av sina intäkter jämfört med förra året. I Göteborg har man backat 71 procent och i Malmö 63 procent, enligt Visitas sammanställning.

– Det är en kombination av uteblivna utländska turister, stängda turistmagneter och att folk vill undvika storstadsträngseln som har bidragit till detta, säger Jonas Siljhammar.

På Waxholms hotell i Stockholms skärgård har de flesta rummen gapat tomma under stora delar av sommaren. Genom att satsa på restaurang och barverksamheten har man ändå lyckats hålla sig flytande.

– Jag gjorde valet inför sommaren att alla 65 anställda skulle jobba heltid. Det har fungerat eftersom vi haft många lokala gäster och sålt mer mat och dryck, säger ägaren Therese Liljeqvist.

”Från total förtvivlan till hopp”

Men hösten är ett antågande orosmoln. De större konferenser som varit planerade på Waxholms hotell de kommande månaderna har avbokats en efter en. Istället för övernattande grupper om 40 personer, bokas mindre lunchmöten med upp emot 15 gäster.

– Jag är absolut oroad. Skulle det bli en stor smittspridning igen och det kommer nya direktiv har jag inga resurser ekonomiskt att klara av det här.

I fredags kom beskedet att omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen förlängs till att gälla även för maj, juni och juli månad. Både Therese Liljeqvist och Jonas Siljhammar välkomnar beskedet men påpekar att det bara är en del av lösningen.

– Total förtvivlan har vänts till hopp men mycket kommer att avgöras av hur restriktionerna ser ut i höst. Omställningsstödet skulle behöva justeras så att sommarberoende verksamhet som i många fall förlorat årets alla intäkter kan få hjälp med sina utgifter även under hela året, säger Jonas Siljhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.