Foto: TT

Vänsterpartiet lovar billigare tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att tandvården aldrig ska kosta mer än 2 000 kronor per år, meddelar partiledare Jonas Sjöstedt under en pressträff.

– Tandvården är i dag ett stort bekymmer för många svenskar, säger han.

Enligt Jonas Sjöstedt går många människor omkring med tandvärk för att de inte har råd att gå till tandläkaren. Förslaget som inte har presenterats för regeringen än, eller varit uppe i budgetförhandlingar, innebär alltså att kostnaden skulle sänkas för tandvårdsbesök.

Högkostnadsskyddet innebär att tandvård över 2 000 kronor ska subventioneras helt av staten under en tolvmånadersperiod.

Beräknas kosta 4,5 miljarder kronor

Partiet vill också inför en nationell taxa för ett femtiotal behandlingarna för att undvika att reformen leder till att tandläkarna tar ut högre priser.

Vallöftet att införa ett högkostnadsskydd beräknas kosta statskassan minst 4,5 miljarder kronor per år om det blir verklighet.

I dag subventionerar staten 50 procent av kostnader mellan 3 000 kronor och 15 000 kronor, och 85 procent på behandlingar från 15 000 kronor och uppåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.