Lillemor Larsson (V) ordförande i bildningsnämnden i Hammarö

V besviket på Centerpartiets sidbyte på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev det offentligt att Centerpartiet på Hammarö väljer att gå över till Hammarösamverkan, med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Därmed lämnar (C) samarbetet med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

– Jag blev besviken, vi har jobbat väldigt bra tillsammans under de här fyra åren, vi hade kommit ganska långt inför att ta fram en budget inför 2019, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden.

Nu ska Hammarösamverkan försöka styra kommunen med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Val 2018 – #dinröst

– Det är jag väldigt förvånad över. Det är inte i linje med vad Centern säger nationellt, säger Larsson.

Öppnar för stöd

Men Larsson öppnar ändå upp för att Vänsterpartiet kan tänka sig ge Hammarösamverkan sitt stöd.

– Det blir konkreta frågor jag tar ställning till, om förslagen ligger inom vår politik, inte till Hammarösamverkan, säger Lillemor Larsson (V).

”Måste bli en skattehöjning”

Hon ser redan nu en viktig fråga, där det blir svårt att stötta Hammarösamverkan.

– Det är budgeten, Margaretha Ivarsson (C) har redan sagt att hon inte har nån skattehöjning nästa år. Jag kan inte gå med på en budget som inte innehåller en skattehöjning. Då måste man dra ner så väldigt mycket mer i verksamheten, säger Larsson (V).

Vad krävs för att du ska stötta en budget från Hammarösamverkan?

– För att jag ska acceptera finansieringen som sker måste det bli en skattehöjning på en krona under minst fem år. Vi behöver få fram totalt 93 miljoner kronor inför 2019. Jag kan inte se hur vi kan göra det på annat sätt, säger Lillemor Larsson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet