V hotar återigen att fälla regeringen om marknadshyror införs

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda hotar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att fälla regeringen om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror.

– Då kommer vi dra tillbaka vårt förtroende för statsministern, säger hon.

Det råder bostadsbrist i tre av fyra kommuner i dag och för att få fart på bostadsbyggandet drev Liberalerna och Centerpartiet efter förra valet igenom kravet om fri hyressättning för nybyggda hyresrätter, som en del av januariöverenskommelsen med regeringen. Om några veckor kommer en utredning föreslå hur det ska gå till.

– När man öppnar upp för marknadshyror så sätter man press på alla andra hyresrätter och då vet vi att det leder till en marknadsprissättning i hela beståndet, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Helt olika åsikt

Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni menar att fri hyressättning för nybyggda hyresrätter gynnar flyttkedjorna och bostadsbyggandet.

– Det behövs fler bostäder där den som har bättre inkomst kan flytta till det nya som kanske kostar lite mer och det kanske då blir en ledig större bostad i befintligt bestånd, säger hon.

Hotar fälla regeringen

I januari 2019 hotade Västerpartiets dåvarande ledare Jonas Sjöstedt att fälla regeringen om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror. Hotet ligger kvar, även med ny partiledare.

– Vi har inget förtroende för en statsminister som lägger fram ett förslag som innebär höjda hyror för tre miljoner svenskar.

Vad kommer ni göra exakt?

– Då kommer vi dra tillbaka vårt förtroende för statsministern.

Du behöver en majoritet bakom dig?

– Om Moderaterna vill stötta statsministern är det upp till dem.

Se hela debatten i Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.