Ekonomiskpolitiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Jakob Forssmed (KD) håller en gemensam pressträff i Bankhallen i riksdagshuset. Foto: Stina Stjernkvist/TT

V och KD vill sätta press på regeringen – efter misstänkt penningtvätt i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna sätter gemensam press på regeringen. Syftet är att få till stånd en utredning om penningtvätt efter SVT Nyheters och Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

På en gemensam presskonferens presenterade partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner Ulla Andersson (V) och Jakob Forssmed (KD) ett utskottsinitiativ med syftet att sätta press på regeringen. Bakgrunden är den misstänkta penningtvätten i Swedbank som SVT Nyheter och Uppdrag Granskning nyligen avslöjade. Frågan ska nu utredas, hoppas partierna.

– Vi menar att politiken måste ta ett brett politiskt ansvar för att se till att problemen med penningtvätt inte återupprepas. Att annan förtroendeskadande verksamhet måste stoppas och att markera tydligt mot bankväsendet att det som har skett absolut inte är acceptabelt, säger Ulla Andersson.

Jakob Forssmed:

– Vi har en förtroendekris i banksystemet och det är viktigt att medborgare, kunder och alla som är beroende av ett välfungerande banksystem känner att man vet vad som händer i banken efter klockan tre. Därför tar vi nu ett initiativ för att brett utreda hur vi kan stärka Finansinspektionen.

Vill utreda karantänsregler

Bland annat vill V och KD utreda karantänsregler så att banker inte kan värva nya medarbetare direkt från Finansinspektionen samt sanktionsmöjligheter.

På presskonferensen fick Ulla Andersson och Jakob Forssmed också en fråga om varför de stod på presskonferensen tillsammans.

– Vi har gemensamma uppfattningar i de här frågorna och vi tyckte därför att det var viktigt att på olika sätt visa att det går att ta ett brett politiskt ansvar för att förhindra att sådan här förtroendeskadlig verksamhet faktiskt finns i bankväsendet. Det här var ett bra sätt att markera att det går att finna varandra över de politiska gränserna i sådana här centrala frågor, säger Ulla Andersson.

Syftet är också att sätta press på regeringen, som Jakob Forssmed beskriver som ”saktfärdig”.

– Man är arg men har inte agerat tillräckligt kraftfullt.

”Oortodoxa samarbeten”

Att V och KD kallar till gemensam presskonferens hör knappast till vanligheterna, enligt SVT Nyheters politikreporter Love Benigh.

– Nej, särskilt inte om den ekonomiska politiken som det här kommer handla om. Det är väldigt ovanligt. Det har ju hänt att de har samsyn i olika typer av frågor som man drivit gemensamt i riksdagen. Men kring just den ekonomiska politiken har ju Kristdemokraterna hela tiden samarbetat med de borgerliga partierna i Alliansen, säger han.

Enligt Love Benigh är det januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna som ligger bakom det ovanliga draget.

– Den har öppnat för den här typen av mer oortodoxa samarbeten i riksdagen. Tidigare var ju de olika blocken separerade och nu kan vi se ett litet exempel på en annorlunda typ av samarbete. Sedan ska man också komma ihåg att det finns ett behov hos Kristdemokraterna att visa att man är beredda att samarbeta både med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Att man inte placerar Sverigedemokraterna i en särställning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet