V och S debatterar kriminalpolitik i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska Sverige komma till komma till rätta med den grova brottsligheten? Det var frågan när Vänsterpartiets Linda Snecker mötte justitieminister Morgan Johansson (S) i debatt i tisdagens Aktuellt.

– Det bekymrar mig att Socialdemokraterna så ensidigt bara har fokuserat på hårdare straff. Morgan Johansson brukar med stolthet berätta om de mer än 30 straffskärpningar som han har genomfört, sa Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i SVT:s Aktuellt.

Hon forsatte:

– Men han har bara presenterat ett enda brottförebyggande program. Vill vi komma till bukt med kriminaliteten på riktigt behövs många åtgärder. Vad vi verkligen behöver är ett Sverige som är jämlikt. Vi vet att fattigdom och utsatthet skapar kriminalitet.

– Varför väljer ni att prioritera hårdare straff?

Jag skulle säga att vi göra båda delar. Det måste man göra. Därför att om man bara väljer det ena och inte det andra, då kommer man inte att kunna klara av hela situationen, sa justitieminister Morgan Johansson (S).

– En av de viktigaste frågorna är att ta hand om den organiserade kriminaliteten. Där vet vi att när det gäller de här gängen så kan sätta skräck i stadsdelar, där finns det en grupp som leder den verksamheten och så kan det finnas en svans utanför. Då måste du se till att du har skarpa lagar och åtgärder så att du kan ta bort de mest brottsaktiva individerna, sa Morgan Johansson.

Se delar av debatten i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.