Foto: TT

Björn Söder vald efter röstkaos

Uppdaterad
Publicerad

Björn Söder har valts till riksdagens andre vice talman – efter flera timmars omröstning. I tre omgångar röstade endast ett fåtal av ledamöterna för SD:s kandidat, som ändå valdes till slut.

Vänsterpartiet hade krävt en sluten omröstning i protest mot att Sverigedemokraterna får posten som andra vice talman. V ser det som olämpligt att en sverigedemokrat kan få representera Sverige och ville därför frångå praxis att det tredje största partiet får posten.

Den slutna omröstningen medförde att ledamöter i andra partier än V – i stället för att följa partilinjen – också markerade mot SD. I ingen av de tre omröstningarna fick Björn Söder majoritetens stöd, vilket krävdes i de två första omgångarna. Men efter en tredje omröstning valdes SD:s Björn Söder till riksdagens andre vice talman. Vid en tredje omgång frångås nämligen majoritetsprincipen och den andre vice talmansposten går till den kandidat med flest röster.

Läget efter valet 2014

”SD-ledamot: Borde varit fler”

Vid den första omröstningen röstade 53 ledamöter för Söder. Bara sju av dem kommer från andra kandidater än SD:s. Något som gör SD:s Mattias Karlsson besviken.

– Det borde varit fler, när man säger sig stödja praxis. Vi, hela riksdagsgruppen, röstade för Per Westerberg 2010 till exempel. Men med tanke på det samtalsklimat som råder nu får man väl vara glad för att ändå några hedrat praxis, säger han till Aftonbladet.

Utdragen process väntas

Den slutna omröstningen gjordes istället för en ”vanlig” omröstning, så kallad acklamation, där ledamöterna ropar sitt svar. Vid den slutna omröstningen fick ledamöterna istället lägga en lapp i en urna, och antingen rösta på Björn Söder eller rösta blankt.

Omröstningen blev en utdragen process som tog timmar att genomföra. I första och andra omröstningen krävdes en majoritet av rösterna för att bli vald. I den tredje omröstningen överges majoritetsprincipen och den andre vice talmansposten går till den kandidat med flest röster.

Trots den utdragna omröstningen fanns aldrig någon möjlighet för riksdagen att stoppa SD:s kandidat från att bli vald till andre vice talman, eftersom det inte finns någon motkandidat att rösta på. Det skulle förutsätta att Centerpartiet, som femte största parti nominerat en kandidat, vilket man inte har gjort.

Omröstningarna

I den första omröstningen fick Söder 53 röster mot 292 blankröster. SD har 49 mandat men bara 46 var närvarande i riksdagen. Det innebär att 7 ledamöter utöver SD röstat för Söder.

I andra omgången fick Söder 51 röster mot 294 blankröster.

I den tredje omgången fick Söder 52 röster och 292 röstade blankt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet