Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: Jessica Gow

V vill höja skatter i röd skatteväxling

Publicerad

Vänsterpartiet vill se en ”röd” skatteväxling för ökad jämlikhet. Partiet vill återinföra och höja skatter, bland annat på kapitalinkomster, dyrare fastigheter och förmögenheter, med uppemot 50 miljarder netto på några års sikt.

– Vi har ett skattesystem som är riggat för de rikaste. Vi vill ha en röd skatteväxling, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet på ett seminarium i Almedalen.

Hon presenterar det som är partiets nya skattepolitik. Det är en politik med mycket av det som hon säger att V har stångat sig blodiga för att få till under fyra år som budgetpartner till den S-ledda regeringen. Men Socialdemokraterna är nöjda som det är, uppfattar Andersson det som.

Högre för rika

– Det måste till en högre beskattning för de rikaste. Vi vill ha en skattepolitik för vanligt folk, säger hon och framhåller att det också innebär sänkta skatter på inkomster upp till 30 000 kronor i månaden genom en skattereduktion, säger hon.

En ny skattepolitik är helt nödvändig, anser Vänsterpartiet, för att minska den ekonomiska ojämlikheten och för att få in de skatteintäkter som är avgörande för att upprätthålla och öka kvaliteten i välfärden.

Enligt V skulle partiets förslag öka skatteintäkterna med 37 miljarder netto 2019, 50 miljarder 2020 och 54 miljarder 2021. Det ska innebära att reformutrymmet ökar till 45 miljarder kronor 2019 och 128 miljarder år 2021.

Lika för alla?

Principen ska vara lika skatt vid lika inkomst, enligt V. Sjuka och arbetslösa, föräldralediga och pensionärer ska inte betala mer i skatt än den som arbetar. I dag betalar en person i de grupperna med en inkomst på 20 000 kronor i månaderna omkring 1 500 kronor mer i skatt per månad än den med arbetsinkomst.

V vill se över skatteutjämningssystemet och utöka den ekonomiska utjämningen mellan geografiska områden.

Miljöskadliga subventioner behöver fasas ut och de styrande miljöskatterna utökas, enligt partiet.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s valkompass för att ta reda på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet