Jonas Sjöstedt. Foto: TT

V vill se nya direktiv för AP-fonderna

Publicerad

De statliga AP-fonderna har skickat tiotals miljarder kronor till skatteparadis och efter att hundratals hemliga skatteupplägg i Luxemburg läckt ut kräver nu Vänsterpartiet skärpta direktiv när det gäller just AP-fonderna.

– Jag tycker att man ska ge nya direktiv till AP-fonderna angående hur man placerar sina pengar. Och då ska man utesluta den här typen av skatteupplägg, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till SVT.

De svenska AP-fonderna har satsat uppemot 30 miljarder till våra pensioner i riskkapitalfonder och annat utanför börsen, oftast i skatteparadis.

Men någon muntlig kommentar till SVT vill man inte ge i dag. I skriftliga svar via mejl från 3:e och 6:e AP-fonden heter det dock att man ”följer lagar och regler”.

Och i EU vill nu Vänsterpartiet samla parlamentets vänstergrupp för och försöka avsätta EU-kommissionens nye ordförande Jean Claude Juncker.

– Han har varit statsminister och finansminister i Luxemburg i många många år. Han är en av de ansvariga för att Luxemburgs skattemyndigheter har agerat på det här sättet, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet