Stockholmsbörsen Nasdaq OMX. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vaccinlyft på Stockholmsbörsen

Publicerad

Stockholmsbörsen är tillbaka på plus sedan årsskiftet igen, trots den djupa coronakrisen. Suget efter aktier ökar efter en rapport från USA om positiva tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19.

Börsen stiger på bred front i linje med ledande Europabörser, även om tunga storbanksaktier bromsar utvecklingen.

OMXS-index har strax efter klockan två gått upp 1,5 procent och ligger därmed över nivån vid årsskiftet – även om det är nästan sju procents kurslyft kvar till den historiska toppnivån börsen låg på innan raset som inleddes i slutet av februari.

Positiva vaccinnyheter

Riskaptiten ökar generellt sedan den amerikanska vaccintillverkaren Moderna publicerat forskningsframsteg med ett vaccin mot covid-19. Extra draghjälp kommer sedan den brittiska tv-stationen ITV rapporterat att det vankas positiva vaccinnyheter kring det covid-19-vaccin som Astra Zeneca är inblandat i att ta fram i Oxford.

Astra Zenecas aktie lyfter med 4,7 procent.

Stämningen dämpas dock av tecken på en fortsatt försämring i relationen mellan världens två största ekonomier: USA och Kina, där det nu talas om sanktioner från båda håll med anledning av den omstridda kinesiska säkerhetslagen som har införts i Hongkong.

Kvartalsrapporter

Handeln på Stockholmsbörsen präglas samtidigt av kvartalsrapporter.

Handelsbanken redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal. Men vinsten trycks ned ordentligt av ett lägre ränteläge och resultatet blir oväntat högt främst tack vare de lägsta kreditförlusterna på många år. Aktien sjunker 2,2 procent.

Den rapporterande konkurrenten SEB har också svårt att hävda sig i börsuppgången. SEB-aktien sjunker 2,3 procent. SEB satte till skillnad från Handelsbanken av oväntat stora belopp för befarade kreditförluster i andra kvartalet och resultatet stärks i stället av ett stort bidrag från tradingvinster.

Lundin Energys aktie backar 0,4 procent trots att oljebolaget flaggat för en valutakursvinst på cirka 131 miljoner dollar (motsvarande 1,2 miljarder kronor) i årets andra kvartal.

Aktien i Byggmax stiger 2,2 procent sedan bygghandelskedjan redovisat ett rekordkvartal i coronakrisen, med de bästa försäljnings- och vinstresultaten för ett enskilt kvartal för bolaget någonsin.

Tele2:s ägare kan glädjas åt en stark delårsrapport för andra kvartalet och att bolaget beslutat att återinföra ett förslag om extra utdelning, vilket lyfter aktien med 3,8 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.