Oro för en andra smittovåg fick de amerikanska börskurserna att rasa under tordagen, men aktiemarknaderna i Europa reagerade relativt lugnt på fredagen. Foto: CJ Gunther, TT/EPA

Oro för fortsatt kursfall på Stockholmsbörsen

Uppdaterad
Publicerad

Det var nervöst på Stockholmsbörsen under fredagens öppningshandel. Detta efter att de amerikanska börserna på torsdagen noterat de största kursraset på flera månader. Orsaken är oro för en ny virusvåg.

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel nedåt på bred front efter torsdagens kraftiga nedgång på Wall Street. OMXS-index hade efter fem minuters handel fallit med -1.5 procent, men har sedan återhämtat sig. Vid 11 hade kurserna vänt upp och index låg på +1.1 procent.

Nervositeten var stor efter torsdagens kraftiga nedgång på Stockholmbörsen och den efterföljande utvecklingen på Wall Street. Efter flera månader av stigande index vände nämligen de amerikanska aktiekurserna brant nedåt på torsdagen. Dow Jones föll med -6.9 procent och Nasdaq 100 med -5 procent. Oron för en andra våg av coronasmitta i USA satte tonen.

Bruten återhämtning?

På de asiatiska börserna fortsatte sedan nedgången, men inte lika kraftigt. Den värsta oron tycks nu dock ha stillat sig tills vidare. I Europa ligger de flesta börsindex på fredagförmiddagen runt nollan eller strax däröver.

Många aktiemarknader, däribland den svenska, har under våren återhämtat en stor del av de massiva kursfall som inträffade i mars, när coronapandemin drabbade världen. En orsak är de stora statliga stödåtgärder som regeringar jorden runt presenterat i sina försök att rädda ekonomin.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.