Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Per Hagstam tjänar man inget på att skapa en ”anti-antivaxxrörelse”. Han säger att vaccinationer handlar om tillit. Foto: SVT

Vaccinsamordnare: ”Viktigt bemöta felaktig information”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att bemöta falska påståenden och få människor att lita på informationen om vaccin som kommer från myndigheter. Det säger Per Hagstam, vaccinsamordnare i Skåne.

Att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar vaccin mot covid-19 från tolv års ålder har påverkat tonen i debatten, menar vaccinsamordnaren Per Hagstam.

– I samband med att man öppnade upp ner i åldrarna till minderåriga ser vi att det kommer mer mejl och kommentarer i sociala medier som har ett högt tonläge och torgför en hel rad ogrundade påståenden, säger Per Hagstam.

”Handlar om att skapa tillit”

Han påpekar att frågan om vaccinering av barn har varit omdiskuterad även inom den medicinska världen – till exempel har ett fåtal barn fått ont i hjärtmuskeln efter vaccinering – och han understryker att vaccineringen är och ska vara frivillig. 

Därför är det också viktigt att de konspirationsteorier och den desinformation som nu florerar bemöts så att människor fattar sina beslut med korrekt information. 

– Vi måste vara välkomnande till den här befogade oron och tveksamheten. Man tjänar inte på att skapa nån form av anti-antivax-rörelse. Det handlar om att skapa en tillit till myndigheter och till professionen, säger han.

Vet du mer? Har du nyhetstips? Här kan du tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer