Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Övertygade vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker har blivit modigare, menar journalisten och författaren Kent Werne. Foto: SVT/TT

Organiserade antivaccin-aktioner mot skolpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har vaccinmotståndare genomfört aktioner mot vaccinationsmottagningar och skolpersonal för att påverka arbetet med covid-vaccineringen av unga. SVT Nyheter har följt kanalerna där motståndarna organiserar sig.

Inför att hela landet nu ska erbjuda vaccin mot covid-19 till barn från tolv år får rektorer och annan skolpersonal massmejl från vaccinmotståndare. Så här står det i ett massmejl som har skickats ut till rektorer och personal på skolor över hela Sverige:

“Det finns risk att vaccinering kan få rättsliga konsekvenser” och “Om barnet får vaccinskador, så kan i slutändan de inblandade i vaccination åtalas”.   

Nyligen försökte också vaccinmotståndare ta sig in på en vaccinationsmottagning i Västerås.

Liten men högljudd grupp

Aktionerna kan kopplas till Facebook-grupper och kanaler i appar som Telegram som SVT har följt där en mindre, men högljudd grupp vaccinmotståndare organiserar sig.  

– De som var övertygade vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker har blivit modigare, mer självsäkra och ivrigare att sprida teorierna till en bredare grupp, säger Kent Werne.

Han är författare och journalist och i somras släppte han boken “Konspirationsfeber” om konspirationsteorier under pandemin.

Regionrådet möttes av hatkampanj

När Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, publicerade ett inlägg på Facebook om att vårdpersonal bör vaccinera sig uppmanades medlemmar i grupperna att kommentera inlägget. Snabbt fylldes kommentarsfältet med anklagelser om att vaccineringen mot covid-19 är en stor konspiration där samhället ska bevaka invånarna. Vissa skrev till och med att Starbrink var en mördare. 

– Det är väldigt grova personliga påhopp, säger Anna Starbrink.  

Utöver det har hon fått en stor mängd mejl med desinformation och konspirationsteorier om vaccinet.  

– De försöker sätta något vetenskapligt skimmer över det men det är felaktigheter och syftar till att skrämma människor, säger hon och efterlyser större informationskampanjer från myndigheterna som bemöter felaktiga påståenden.

Vill rikta information till oroliga föräldrar

Kent Werne påpekar vikten av att skilja på personer som av oro eller andra anledningar inte har vaccinerat sig från de mer konspirationstroende och övertygade vaccinmotståndarna.  

– Därför är det just de oroliga föräldrarna man måste rikta in sig på med korrekt information kring vaccinet – det är dem vaccinmotståndarna vill mobilisera och de är fortfarande beredda för att till sig olika typer av information, säger han.

Vet du mer? Har du nyhetstips? Här kan du tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Per Hagstam tjänar man inget på att skapa en ”anti-antivaxxrörelse”. Han säger att vaccinationer handlar om tillit. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer