Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag är väldigt hoppfull även om det tog lång tid att komma igång” säger vaccinsamordnaren Richard Bergström. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Vaccinsamordnaren äntligen nöjd med leveranstakten

Uppdaterad
Publicerad

Efter en trög start har nu det svenska vaccinationsarbetet fått upp farten. Enligt samordnaren Richard Bergström kommer alla vuxna som vill bli vaccinerade ha fått åtminstone en dos innan midsommar. Det Astra Zeneca-vaccin som varit vikt för Sverige kommer i stället gå till andra EU-länder.

– Länder som haft andra prioriteringar är jätteglada att ta emot Astra Zeneca- vaccinet, men i Sverige är det framför allt Moderna och Pfizer som levereras framöver. Vi räknar med mer än en halv miljon doser per vecka under maj, juni och juli, säger han i Morgonstudion.

”Väldigt hoppfull”

Enligt SVT:s rundringning bland landets regioner är det just tillgången på vaccin som avgör när man kan inleda fas 4 i vaccinationsarbetet – det vill säga den stora massvaccineringen. Richard Bergström bedömer att innan juni månad är slut kommer alla över 18 år som vill bli vaccinerade ha fått åtminstone sin första dos.

– Andra dosen beror på vilka intervall man kör mellan doserna. Men någon gång under sommaren, juli-augusti, kommer alla vara fullvaccinerade. Det tog lång tid att komma igång, men nu är jag väldigt hoppfull, säger Richard Bergström.

Läget i Indien oroar

Samtidigt pekar han på mörka orosmoln på pandemi-himlen. Inte minst den skenande smittspridningen i Indien, vars stora befolkningsmängd innebär risk för ytterligare virusmutationer.

– Ingen på jorden är säker förrän alla är säkra. Dessutom är Indien en av världens största vaccintillverkare och kan naturligtvis inte exportera lika mycket när smittspridningen i det egna landet är så stor. Så det får globala konsekvenser.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer