EU har beslutat att vidta rättsliga åtgärder mot vaccintillverkaren Astra Zeneca, sedan bolagets leveranser till unionen blivit kraftigt försenade. Foto: Leszek Szymanski/TT

EU stämmer Astra Zeneca för kraftigt försenade leveranser

Publicerad

EU vidtar juridiska åtgärder mot Astra Zeneca med anledning av bristande vaccinleveranser, meddelar EU-kommissionens talesperson Stefan De Keersmaecker.

Läkemedelsbolaget menar i ett uttalande att det inte är fråga om kontraktsbrott och att man kommer att försvara sig i rätten.

Processen inleddes i fredags å samtliga 27 medlemsstaters vägnar, uppger De Keersmaecker.

– Anledningen är att vissa villkor i kontraktet inte respekterats och att företaget inte varit i stånd att presentera en trovärdig strategi för att säkerställa att doserna levereras i tid, säger han vid en pressbriefing i Bryssel.

EU har tidigare uttryckt sitt formella missnöje i form av ett brev som skickades från EU-kommissionen till läkemedelsbolaget i mars.

Missnöjet handlar mer specifikt om ouppfyllda löften om leveranser av vaccin mot covid-19 i april, maj och juni, uppgav Irlands hälsominister Stephen Donnelly i förra veckan.

– Vi vill se till så att det blir en skyndsam leverans av ett tillräckligt antal doser, som europeiska medborgare är berättigade till och som utlovats i enlighet med kontraktet, säger De Keersmaecker.

Bolaget: ”Välkomnar möjligheten”

I ett uttalande skriver Astra Zeneca att man beklagar EU-kommissionens beslut. Bolaget anser inte att man brutit mot kontraktet med EU och kommer att försvara den ståndpunkten i rätten.

”Vi välkomnar den här möjligheten att lösa tvisten så snart som möjligt”, skriver läkemedelsbolaget i uttalandet.

Tvisten ska avgöras i belgisk domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer