Hör Richard Bergström, vaccinsamordnare, berätta hur han tror att vaccineringen kan påverka svenskarnas framtidsutsikter. Foto: Tina Remius Strömberg/TT / SVT

Vaccinsamordnaren: I sommar kan man troligen åka på semester

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen har dragit igång i Sverige. Än är det ett tag kvar till dess att så många fått sprutan att man kan förklara kampen mot viruset över – men vaccinsamordnare Richard Bergström ser ljust på 2021:

– Till sommaren kanske man kan göra sin normala sommarsemester, säger han till SVT.

På söndagen delades den allra första svenska vaccindosen mot covid-19 ut på Bokens vårdboende i Mjölby.

Även på flera andra boenden i Sverige och på olika platser runtom i Europa har vaccineringen nu inletts. Det betyder dock inte att faran är över på en gång.

För att komma igång samtidigt fick EU-länder en mindre leverans med 10 000 doser under julhelgen.

– Från och med i morgon går vi över till reguljära leveranser och då får Sverige 80 000 doser per vecka i två månader. Sedan från mars och framåt skruvas det tempot upp för då är det en till fabrik som blir klar, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

Så småningom är leveransen planerad till runt 200 000 doser per vecka.

Restriktionerna minskar gradvis

Richard Bergström säger att man i takt med att fler vaccineras gradvis kommer att kunna släppa på restriktionerna. Han bedömer att svenskarna kan leva mer normalt redan till sommaren, eftersom alla vuxna ska erbjudas vaccin från och med april.

Det låter som att framåt påsken kan det finnas ganska många som kan krama sina barnbarn?

– Ja det ser ut så. Och det kanske är så att man framåt maj, juni kan börja planera en sommarsemester till och med.

Hör Richard Bergström om vaccineringens effekter i klippet ovan.

Fakta: mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet (TT)

Fakta: Fem vaccinavtal

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.