– Förra årets brittsommar var episk, säger Nils Holmqvist. Foto: SVT/Pixabay

Dystert besked från SVT:s meteorolog: Tyvärr Sverige – ingen brittsommar i år

Publicerad

Under 2018 fick många svenskar njuta av en riktigt solig brittsommar, med 20 graders värme på flera platser. Men i år kommer inte någon oktobervärme i repris, enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. – Det blir ganska långt ifrån en brittsommar, faktiskt, lyder hans mulna besked.

En brittsommar har inget med Storbritannien att göra, utan betyder att det är fint och varmt väder runt Birgittadagen den 7 oktober.

Blir det någon brittsommar i år?

– Det är ganska goda solchanser under helgen, men det kommer att vara kallt, för kallt för att kallas brittsommar. I början av nästa vecka så försvinner högtrycket, och det kommer att bli molnigt, säger Nils Holmqvist.

”Kan till och med bli lite snö i Svealand”

Resten av veckan väntas bli kallare.

– Det kommer in ett lågtryck på sydlig bana, så då kan det till och med bli lite snö i Svealand. Ganska långt ifrån en brittsommar faktiskt.

Nils beskriver den brittsommar som många fick uppleva 2018 som episk.

– Det var rekordvarmt nästan en vecka efter Birgittadagen. Det blev 20 grader på flera platser. Jag hade fantastiskt trevligt, var på Visingsö, hade picknick och åkte tandemcykel.

Vad får man göra i stället i år då?

– Man får stanna inomhus och koka soppa. Kanske spela lite tv-spel, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.