Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stormen Ciarán drar igenom Europa – flera dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Ciarán härjar i centraleuropa och de brittiska öarna med kraftigt regn och och kraftiga vindar. Över en miljon människor är utan elektricitet och flera hundra skolor har behövt hållas stängda. Flera personer har mist livet i stormen och flera har skadats. Nu utfärdas orangea- och röda varningar i delar av Sverige.

– Det har regnat ordentligt i Europa och effekten i Sverige kan bli rejält med snö eller regn under dagarna framöver, säger SVTs meteorolog Nitzan Cohen.

Vindarna och regnmängderna har orsakat stora skador. England, Frankrike och Nederländerna har drabbats värst med inställda flyg-, tåg- och färjeresor samt stängda skolor på sina håll.

– Stormen i centraleuropa och England kommer lugna ner sig tillfälligt för att sedan bli värre igen. Frankrike ser ut att drabbas allra värst framåt, säger Nitzan Cohen.

Flera döda och skadade

Stormen Ciaran har orsakat ett dödsfall i södra Nederländerna på grund av ett fallande träd, rapporterar Reuters. Även två personer i Frankrike och en i Spanien och tre personer i Belgien miste livet till följd av fallande träd. Flera personer uppges ha skadats.

Det holländska flygbolaget KLM har ställt in många planerade flyg till och från flygplatsen Amsterdam Schiphol på torsdagen då stormen förväntas drabba Nederländerna med vindbyar på upp till 30 meter per sekund.

Under torsdagen blev 1,2 miljoner franska hushåll utan elektricitet på grund av den starka vinden som på sina håll uppmättes till 57 meter i sekunden, rapporterar Reuters. Omkring 780 000 av de utan ström finns i den nordvästra regionen Bretagne, enligt den franska energileverantören Enedis.

Som värst befaras vindarna nå styrkor som enligt AP inte uppmätts i Europa på över ett årtionde.

Stormen kan bli snökaos i Sverige

Stormen Ciarán kommer ligga kvar över centraleuropa ett bra tag framöver, kanske till och med in över helgen, enligt SVTs meteorolog.

– Stormen över Europa kan göra så att väldigt stora mängder snö och regn kommer falla över delar av Sverige de kommande dagarna, säger han.

Nu har SMHI utfärdat orange varning inför fredagen för snöfall i delar av Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Hälsningland. Inför helgen har röda varningar för höga flöden utfärdats Gävleborg- och värmlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.