En våg av klagomål mot Postnord har inkommit till Konsumentverket sedan den nya avgiften för utlandspaket införts i mars, vilket fördröjt utdelningar av paket. Foto: TT

Våg av anmälningar mot Postnord – paketutdelningar dröjer

Uppdaterad
Publicerad

En ny rejäl omgång klagomål mot Postnord har kommit in till Konsumentverket den senaste tiden, detta efter att den nya avgiften för utlandspaket försenat utdelningar av försändelser. Postnord uppger att man jobbar med att lösa alla kundärenden och att man snart skickat iväg alla utlandspaket från sitt lager.

Den 1 mars i år införde Postnord en ny regel som gör att bolaget börjar ta ut en administrationsavgift på 75 kronor per paket som kommer från Kina och länder utanför EU.

Bakgrunden till den nya avgiften är importen av billiga produkter från Kina som exploderat de senaste åren.

Varje vecka inkommer cirka 600 000 paket till Postnords terminal på Arlanda.

Våg av klagomål till Konsumentverket  

Hanteringen av den nya avgiften har lett till att Postnord har försenat utdelningar av paketförsändelser avsevärt. Nu har en våg av klagomål strömmat in till Konsumentverket sedan början av mars. 

Peter Hesslin, terminalchef på Postnord, uppger att det till dags dato har kommit in 101 anmälningar till Konsumentverket, vilket är fler än samma period förra året.

– Det är himla tråkigt att det är så att många får vänta längre än vad Postnord och jag tycker är rimligt, säger Peter Hesslin.

Tekniska utmaningar i början

Hesslin uppger att Postnord haft initiala utmaningar med kommunikationen mellan olika tekniska system. 

– Vi hade inte så mycket tid på oss att testa vårt system när vi fick besked om att vi skulle införa avgiften. Under de första veckorna hittade vi därför en del barnsjukdomar, säger han.

– Primärt är det de som fått försändelser under tre första primärveckorna med det nya systemet som drabbats. Vi har dock inte tappat bort någon data, den ligger någonstans.

Snart gått igenom paketlager

Peter Hesslin uppger att man på Postnord nu har hunnit skicka iväg de flesta utrikesförsändelser som man haft liggandes i sitt lager och att det under de senaste veckorna flutit på bra med utsändningar. 

– Vi kämpar på för att alla ska få sina försändelser. Vi känner nu att vi är i fas så nu ska man inte få vänta i tre veckor efter att man gjort sin betalning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.