Allt fler laddstolpar sätts nu upp. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vägtrafikens utsläpp minskade med 9 procent under 2020

Publicerad

Hemarbete och inställda resor gör nu avtryck i utsläppsstatistiken. I Sverige minskade vägtrafikens utsläpp av växthusgaser med över 1,3 miljoner ton under 2020, vilket motsvarar en minskning med 9 procent jämfört med året innan.

Nya siffror från Trafikverket visar en rekordstor minskning av vägtrafikens utsläpp av bland annat koldioxid under pandemin.

90 procent av minskningen förklaras av den tillfälligt minskade trafiken, men även den ökande försäljningen av elbilar spelar roll.

I en intervju i Dagens Nyheter säger Trafikverkets miljödirektör, Sven Hunhammar, att var tredje ny bil som såldes i Sverige förra året var laddbar, är en bidragande faktor till de minskade utsläppen.

– Tidigare har minskningen år från år tagit små steg, men aldrig ett så stort steg som nu, säger han.

– Det är mycket glädjande.

180 000 elbilar i trafik

De laddbara bilarna stod för nästan en tredjedel av nybilsförsäljningen under 2020.

Detta har bidragit till att koldioxidutsläppen från nya personbilar minskat till i snitt 93 gram per kilometer, jämfört med året innan då motsvarande siffra var 120 gram per kilometer.

Vid årsskiftet var antalet laddbara bilar i trafik närmare 180 000, eller 3,6 procent av den totala fordonsflottan, enligt Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.