Forskare ser särskilt allvarligt på utsattheten för partnerns ständiga kontroll och allvarligt sexuellt våld. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny svensk studie: Relationsvåld lika allvarligt bland unga som vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Våld i ungas nära relationer är minst lika vanligt och minst lika allvarligt som våld i vuxnas nära relationer. Men stödet saknas och tilltron till att söka hjälp hos vuxna är låg. 

Det visar den första svenska forskningsstudien om ungas relationsvåld.

– Ungdomarna berättar att de inte tas på allvar av vuxna, säger Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Carolina Överlien har lett ett forskningsprojekt som bygger på enkätundersökningar bland 956 gymnasieelever och djupintervjuer med 18 utsatta ungdomar. Flickor är mer utsatta än pojkar. Särskilt allvarligt ser forskarna på den som utsätts för partnerns ständiga kontroll och allvarligt sexuellt våld.

I studien rapporterar nio procent av flickorna att de har blivit utsatta för upprepat allvarligt sexuellt våld och 20 procent har upplevt enstaka händelser av allvarligt sexuellt våld. Det är minst lika vanligt och allvarligt som våld i vuxna relationer, enligt forskarna.

– Många vuxna ser på ungas relationer som något övergående med mycket drama i och då frågar man inte om att det faktiskt kan handla om allvarligt våld i relationen, säger Carolina Överlien.

Många bär på tunga hemligheter

Men det finns också skillnader. För våldsutsatta vuxna kan jobbet fungera som en fristad men en utsatt tonåring kanske går i samma skola som förövaren eller söks upp av hen på skolan, där även våld sker, enligt studien. 

– Förutom att det är extra skadligt för unga att utsättas för våld i sina relationer har de här tjejerna jättesvårt att fokusera på skolan och nå sina mål som är viktiga för deras fortsatta studier och arbete, säger Carolina Överlien.

Men få unga vänder sig till vuxenvärlden för att få hjälp. Bara tre procent av de utsatta ungdomarna i studien hade till exempel berättat om det för någon i skolpersonalen. 

För att ungdomarna ska våga söka hjälp, och brott upptäckas och beivras, måste stödet till dem förbättras, enligt Carolina Överlien. Varken ungdomsmottagningarna eller elevhälsovården har de specialkunskaper som behövs, menar forskaren, och efterlyser även ett större engagemang hos föräldrarna.

– Det är alldeles för många ungdomar som bär på alldeles för tunga hemligheter som de inte klarar att hantera själva. Så vi föräldrar måste vakna upp och lägga oss i våra ungars liv lite mer.

Morgan Johansson: Risk att det faller mellan stolarna

Justitieminister Morgan Johansson (S) har tagit del av rapporten. På frågan om lagen behöver ändras svarar Johansson att det snarare är myndigheternas arbetssätt som behöver ses över.

– Brå visar ju att det finns en risk att de här brotten faller mellan stolarna. Då är det väl en intressant kunskap för polisen att ta till sig, för att se hur man kan arbeta vidare med det, säger han.

Hit kan du vända dig

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.