Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmerna från fängelset. ”De är de intagna som får styra avdelningarna”, säger Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården. Foto: Polisen

Våldet ökar i svenska fängelser: ”Vi tappar kontrollen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges häkten och anstalter är överfulla – samtidigt ökar hot och våld innanför murarna. Nu varnar facket för att gränsen är nådd.

– Vi tappar kontrollen. De intagna tar mer eller mindre över avdelningarna, säger Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården.

Videon visar hur en man hämtas till en cell på högsäkerhetsfängelset Tidaholm. Några sekunder senare flyger dörren upp – och mannen blir påhoppad, slagen och sparkad av flera intagna.

Sex män fick varningar av Kriminalvården efter händelsen och fyra av dem dömdes i december för misshandel.

Slagsmålet är bara en av tusentals hot- och våldsincidenter de senaste åren.

Förra året rapporterades över 3 600 incidenter om hot och våld mellan intagna och mot personal på häkten och anstalter, vilket är en ökning från året innan.

”Kommer sluta i katastrof”

En av de bidragande orsakerna som pekas ut är platsbristen.

– Personalen backar ut i stället för att vara nära de intagna och man hinner inte avvärja incidenter. Det kommer sluta i katastrof, säger Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården.

Enligt Christer Hallqvist har det gått så långt att intagna på vissa anstalter har “tagit över” avdelningar.

– Vi har passerat gränsen. Politikerna måste lugna ner sig med sina beslut så att vi kan jobba ikapp.

”Allvarlig utveckling”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver det som ”ett mycket ansträngt läge i svensk kriminalvård”.

– Det är ett resultat av en allvarlig utveckling när det gäller brottsligheten över många år och att en utbyggnad av Kriminalvården kom igång alldeles för sent, säger han och fortsätter:

– Nu vidtar vi alla åtgärder vi kan för att långsiktigt få till en utbyggnad och kortsiktigt ge Kriminalvården förutsättningar att hantera den press man upplever här och nu.

Hot- OCH VÅLD PÅ ANSTALTER OCH HÄKTEN

Mellan intagna

2021: 1 242 incidenter

2022: 1 198

2023: 1 333

Mot personal

2021: 1 744 incidenter

2022: 1 962

2023: 2 354

Statistiken kommer från Kriminalvårdens egna incidentrapporteringssystem. Enligt myndigheten har benägenheten att rapportera incidenter gradvis ökat genom åren.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.