Demonstranter utmanar polisen i demonstrationen utanför EU-byggnaderna i Bryssel under söndagen. Foto: TT

Våldsamma demonstrationer mot migrationsavtal i Bryssel

Publicerad

Demonstrationer urartade i våld när över 5000 människor protesterade mot FN:s migrationsavtal i Bryssel under söndagkvällen. Polis använde vattenkanoner och tårgas för att stoppa sammandrabbningarna, enligt BBC.

Över 5 000 människor samladess i närheten av EU-byggnaderna i Bryssel för att protestera mot FN:s migrationsavtal, uppger bland annat BBC. Flamländska högerpartier ska ha uppmanat till protesterna som ska ha tagit en våldsam vändning mot slutet av demonstrationen.

Ett tusental motdemonstranter från vänsterorienterade grupper och välgörenhetsorganisationer var också på plats, och polis var tvungen att använda sig av tårgas och vattenkanoner när protestanter drabbade samman.

Omtvistat avtal

Avtalet skrevs under i Marrakech i förra veckan av 164 länder. Flera länder har dock valt att backa ur avtalet – däribland USA, Polen, och Australien.

Invändningarna mot avtalet är bland annat att det uppfattas som ett ingrepp i den nationella suveräniteten, och kritiker har sagt att avtalet kommer att leda till ökad invandring i Europa, vilket man motsätter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.