Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S), Ulf Kristersson (M) och Oscar Sjöstedt (SD) om dödsskjutningarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Våldsvågen ett av debattämnena: ”Vi måste göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminaliteten var ett av ämnena under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

– Vi måste göra ännu mer. Uthålligt och beslutsamt. Därför lägger den nya regeringen om kriminalpolitiken, säger statsminister Ulf Kristersson.

S-ledaren Magdalena Andersson varnar samtidigt för att sommaren kan bli den ”brutalaste någonsin” och vill se mer pengar till kommunerna så att de kan ”punktmarkera” unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lyfte den senaste tidens våldsvåg i sitt anförande i talarstolen och tog upp det faktum att många offer och förövare är unga.

– Det är ett fundamentalt misslyckade för vårt samhälle och för Sverige som land, säger hon och varnar för att årets sommar riskerar att bli den ”brutalaste någonsin”.

Vill se vapenamnesti

För att bryta våldsspiralen vill Socialdemokraterna bland annat se en tillfällig vapenamnesti och en tipspeng för illegala vapen. För att bryta nyrekryteringen vill man även se en akut resursförstärkning till kommunerna så att de kan anställa fler personer som kan ”punktmarkera” unga som riskerar att dras in i kriminalitet redan under sommaren.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt pekade under sitt anförande ut Socialdemokraterna som ansvariga för dagens samhällsutveckling.

– Vanliga hederliga människor ska kunna vistas i fred och frihet på gator och torg medan bovar och banditer ska sitta inlåsta, säger han.

Skyller på S

Sjöstedt fortsatte sedan med att räkna upp att regeringen tillsammans med SD bland annat kommer dubbla straffen för gängkriminella och ta bort mängdrabatten.

– Inom en inte allt för lång tid kommer dessa förslag att läggas på riksdagens bord, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson betonade vikten av uthållighet och beslutsamhet när regeringen nu lägger om kriminalpolitiken.

– Det kommer ta tid, det kommer vara svårt, men det kommer att gå. Sverige har löst svåra problem förut, säger han.

Lyfter prioriteringar

Kristersson lyfte sedan fram vikten av att i svåra ekonomiska tider som denna prioritera de viktigaste uppgifterna.

– För mig är inget viktigare än att återupprätta tryggheten i Sverige, värna välfärdens kärna och stötta människor igenom svåra tider, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.