Dina Musalam (MP) och Mette H Johansson (L) kandiderar till riksdagen. Foto: Privat

Valkompassen: Här är politiker som står långt ifrån sitt eget parti

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagskandidater tycker annorlunda än sitt parti i flera stora frågor, och vissa kandidater är långt mer åt vänster eller höger än partiet. Två av dem är Dina Musalam (MP) och Mette H Johansson (L).

– Att tycka olika är en styrka, säger Mette H Johansson (L).

Precis som riksdagspartierna har riksdagskandidaterna fått svara på frågor i Valkompassen. Liberalerna är det parti där de svarande riksdagskandidaterna tycker mest olika, jämfört med partiets officiella svar. Vänsterpartiet är det parti där riksdagskandidaterna tycker mest lika, om man ser till undersökningen, utifrån Valkompassen.

41-åriga riksdagskandidaten Mette H Johansson, som tillhör Liberalerna i Strömstad, är en av de som i undersökningen står längst ifrån sitt eget parti.

Val 2018 – #dinröst

Hur lika är kandidaterna sitt parti? Se SVT:s specialgrafik!

”Man får tycka som man vill”

På påståendet ”Sverige ska ta emot färre flyktingar” har Liberalerna svarat att det är ett ”ganska bra förslag”, medan Mette H Johansson (L) svarat att det är ett ”mycket dåligt förslag”.

– Jag ser till medmänsklighet, men de liberaler som är på högre nivå kanske har en mer komplex samhällsbild och har funderat på vad ett samhälle klarar av, säger Mette H Johansson (L).

Hon är också för kvotering och vill ha kvar flygskatten, två frågor där hon inte tycker som Liberalerna.

– Det är högt i tak i Liberalerna och man får tycka som man vill. Vi är ett mittenparti, där man inte behöver vara åt höger eller vänster, säger hon.

”Bra att tycka olika”

En som också står långt ifrån sitt eget parti, enligt undersökningen, är miljöpartisten Dina Musalam. Hon är 38 år och bosatt i Malmö. Att kärnkraften ska byggas ut tycker hon är ”ett mycket bra förslag” och att tiggeri ska förbjudas tycker hon är ett ”ganska bra förslag”. Partiets officiella linje är att båda förslagen är ”mycket dåliga”.

– Tiggeri löser inga problem långsiktigt. Men vi har en bra diskussion i vårt parti och att vi tycker olika gör att vi på ett bättre sätt kan lösa problem, säger Dina Musalam (MP).

I Valkompassen har du uppgett att du förutom det parti du kandiderar för sympatiserar mest med ”Sverige demokrati part”*. Hur tänker du kring det?

* Dina Musalam vill i efterhand förtydliga att det var Socialdemokraterna hon menade när hon i valkompassen svarade ”Sverige demokrati part”

– I dag kan jag inte säga vilket parti det skulle vara. Det som jag tycker är bra med Sverigedemokraterna är synen på skolan och vården. (* Dina Musalam avser här , enligt egen utsago, Socialdemokraterna och inte Sverigedemokraterna)

Vilka riksdagskandidater tycker som du? Gör Valkompassen och få en matchning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet