Rekordmånga överklagande till Riksdagens valprövningsnämnd efter valet. Nu ska alla inkomna ärenden gås igenom och det går inte att utesluta att det blir omval någonstans i Sverige, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till SVT. Foto: Michael Jansson, SVT

Valmyndigheten: ”Det går inte att utesluta ett omval”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens valprövningsnämnd har fått in många överklaganden av valresultatet. Nu ska nämnden gå igenom alla anmälningarna och se om det blivit fel eller om misstag begåtts.

Enligt Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, går det inte att utesluta ett omval på lokal nivå någonstans i Sverige.

Det går att överklaga utgången av valet i tio dagar efter att Valmyndigheten har publicerat ett slutgiltigt valresultat. I årets val har det inkommit ovanligt många överklaganden. Det gör att det kommer ta tid innan alla har handlagts.

Anna Nyqvist säger att det inte går att utesluta att det blir omval någonstans i Sverige.

Val 2018 – #dinröst

– Det är klart att det kan vara saker som kan leda till omval om valprövningsnämnden kommer fram till det, säger hon till SVT Nyheter.

Om det blir omval kan det påverka det slutgiltiga resultatet?

– Ja, det kan påverka resultatet, men valsystemet är robust, manuellt decentraliserat och transparent och det är svårt att påverka valresultatet. Nu ska valprövningsnämnden pröva huruvida det begåtts fel och sedan om det påverkat valresultatet, säger Anna Nyqvist.

Enligt Valmyndigheten är det svårt att säga i dagsläget vad det stora antalet överklaganden beror på, men som alltid kommer de att göra en analys.

Valsedlarna bör ses över

Kontrollräkningen i detta val har tagit längre tid än vanligt. Anledningarna till det är många. Högt valdeltagande, fler som förtidsröstat och personkryssat.

– Det är också många som röstat med en sedel som inte tillhör i den valkrets man egentligen ska rösta för, säger Anna Nyqvist.

Enligt Anna Nyqvist har Valmyndigheten efter varje år tagit upp frågan om just valsedlarna och att de borde ses över.

– Vi trycker väldigt många valsedlar i Sverige, till det här valet har vi tryck 673 miljoner valsedlar. Det är en stor distributionsapparat som går att effektivisera, säger Anna Nyqvist.

Förutom distributionen har det varit många andra problem som rör valsedlarna.

– Det har varit mycket diskussion kring valsedlarna. Det är stöld av valsedlar, valsedlar som försvunnit och osäkerhet kring dem. Det är tungrott i distribution och transport och inte heller hållbart ur både ett klimat- och ekonomiskt perspektiv, säger Anna Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet