Foto: TT

SD nära dubbelt så stora som MP

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får 12,9 procent av rösterna i valet. Därmed utklassade man Miljöpartiet i kampen om platsen som tredje största parti.

Inför valet var en av de stora frågorna vilket parti som skulle bli tredje störst. Kampen spåddes bli hård mellan Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Resultatet blev en utklassningsseger. SD blev nästan dubbelt så stort med 12,9 procent mot MP:s 6,8 procent.

Partiledaren Jimmie Åkesson tackade väljare och valarbetare under sitt tal efter prognosen.

Läget efter valet 2014

– Partivänner, nu är vi Sveriges tredje största parti, ropade Åkesson till jublande anhängare på partiets valvaka.

– Vi sa att vi skulle behålla vår vågmästarställning, det målet är uppfyllt, sade han. Vi sade att vi skulle dubbla vårt stöd, Sverigevänner nu har vi dubblat vårt stöd, sade Åkesson.

Åkesson säker på mer inflytande

Till SVT säger Åkesson att de andra partierna nu måste förhålla sig till SD i mycket högre grad än före valet.

– Enda möjligheten att hålla oss helt utanför är att Löfven och Reinfeldt bildar någon slags gemensam majoritet, det tror jag blir väldigt svårt för dem.

”Börjar förstå att vi är ett bra parti”

SD-politikern Richard Jomshof var jublande glad under valvakan.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse. Men det viktigaste är att väljarna börjar förstå att vi är ett bra parti. Vi har inte bara åsikter i invandringsfrågan.

– Om svenska folket ger ett parti 13 procent då kan man inte ignorera ett sådant parti, det vore odemokratiskt. Vi kommer fortsätta växa!

”Bara en vinnare”

Borgerliga debattören Alice Teodorescu kallar SD för kvällens enda vinnare.

– Det vi ser är ett val med många förlorare och egentligen bara en vinnare och det är SD. Och när de vinner så förlorar många andra, sade hon i SVT:s valvaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet