Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu har de tre tungviktarna i svensk politik hållit sina sommartal och därmed drar valrörelsen igång på allvar” – Hör Mats Knutsons analys av sommartalen. Foto: TT

”Nu drar valrörelsen i gång på allvar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I helgen har tungviktarna i svensk politik levererat sina sommartal. Det innebär att valrörelsen nu drar i gång på allvar. I sommartalen presenterades också flera skarpa vallöften. Vilka som överlever en kommande regeringsförhandling är dock oklart.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På lördagseftermiddagen höll SD-ledaren Jimmie Åkesson traditionsenligt sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg. På söndagen var det dags för först Ulf Kristersson (M) och sedan statsminister Magdalena Andersson (S) att i dallrande sommarhetta kliva upp i talarstolen i Strängnäs respektive Göteborg.

Med endast fyra veckor kvar till valdagen drar därmed valrörelsen i gång på allvar. Utifrån helgens sommartal kan man också dra slutsatser om hur de stora partierna vill driva valrörelsen. Både vilka konfliktytor man söker och vilka man vill undvika, både hur man vill vinna nya väljare och hur man vill behålla dem man redan har.

Val 2022

”Kopplar brottsligheten till invandringen”

SD-ledaren Jimmie Åkesson lyfte inte oväntat kriminaliteten i gårdagens sommartal. Sverigedemokraterna kopplar brottsligheten till invandringen, som de anklagar övriga partier för att ha misskött. Partiet kommer i valrörelsen att driva krav på skärpta straff, fler utvisningar och att dömda ska kunna avtjäna straff utomlands.

Samtidigt kritiserar både SD och Moderaterna regeringen för att ha misslyckats med att bryta den negativa utvecklingen. Regeringens åtgärder mot brottsligheten har varit otillräckliga, menar de.

Förhoppningen är att vinna väljare som är oroliga över samhällsutvecklingen och som tror att en ny regering är bättre skickad att lösa problemen.

”Problematisk fråga för Socialdemokraterna”

Och brottsligheten är en problematisk fråga för Socialdemokraterna, som har haft makten sedan 2014. Därför gör Magdalena Andersson brottsligheten till en huvudfråga för partiet i valrörelsen.

Hennes sommartal på söndagen kretsade till stor del kring gängkriminalitet och skjutningar. En rad olika åtgärder presenterades, till exempel dubbla straff för vapenbrott och möjlighet för polisen att göra husrannsakan utan konkret brottsmisstanke.

Syftet med dessa förslag är att visa väljarna att också med en S-ledd regering kommer det att tas krafttag mot brotten. Därmed hoppas Socialdemokraterna kunna neutralisera sina politiska motståndare i valrörelsen. Om det lyckas återstår att se.

Ulf Kristersson har givetvis det motsatta intresset. Därför kallar han redan Socialdemokraternas förslag otillräckliga och menar att bara med moderat politik kan gängen knäckas.

I Kristerssons tal handlade det dock inte enbart om brottslighet och skjutningar. Han lyfte också frågor om integrationspolitik och bidragsberoende. En huvudpunkt var även den ekonomiska politiken där Kristersson lovade sänkta skatter med en M-ledd regering.

”Kan bli besvärliga att genomföra”

Men både Anderssons och Kristerssons löften kan bli besvärliga att genomföra vid en valseger. Skulle Andersson bygga en regering på stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet är det inte givet att exempelvis förslag om skärpta straff och husrannsakningar utan konkret brottsmisstanke vinner acceptans.

Detsamma gäller Ulf Kristerssons skattesänkningar, som enligt Moderaterna ska finansieras med sänkt bistånd och sänkt A-kassa samt skärpta regler i sjukförsäkringen.

Sverigedemokraterna vill visserligen gärna ha minskat bistånd, men absolut inte försämrad A-kassa eller sjukförsäkring. Och varken Kristdemokraterna eller Liberalerna vill sänka biståndet.

Så även om de första skarpa vallöftena nu är avlossade är det ännu oklart i vilken utsträckning de kommer att överleva en eventuell regeringsbildning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet