Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över att M-ledaren misslyckats med att bilda regering. Foto: TT

Åkesson (SD): ”Något av de stora partierna får kliva ur sandlådan och börja prata med mig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Moderatledaren Ulf Kristerssons misslyckade försök att bilda regering säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ”något av de stora partierna får kliva ur sandlådan och börja prata med mig”.

SD-ledaren är inte förvånad över Moderatledarens besked på söndagen.

– Det känns 100 procent väntat, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

Han fortsätter:

– Ulf Kristersson vill fortsätta hålla liv i den här Alliansen in i kaklet. Nu har han gjort det.

Åkesson tror att nästa sonderingsuppdrag gå till Stefan Löfven. Och menar att Sverige står inför två val. Antingen nyval:

– Eller så får något av de stora partierna kliva ur sandlådan och börja prata med mig. Det verkar vara enda sättet att lösa upp den här knuten, säger han till SVT Nyheter.

Vänsterledaren föreslår Löfven

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt uppger att hans ska träffa talmannen på måndagen.

– Jag kommer att träffa talmannen i morgon 11.15 och föreslår att Stefan Löfven får uppdraget att omedelbart att sondera ny regering, säger han till SVT Nyheter.

Men V ställer krav på inflytande.

– Vi räknar med att samtala med honom och vi kommer att prioritera att få igenom konkreta jämlikhetsreformer, att vi ska få ett politiskt inflytande, säger Sjöstedt.

MP: ”Bilda regering med C och L”

– Det var väntat. Det blev uppenbart i går, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT Nyheter.

– Vi ser framför oss att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna skulle ha mycket goda möjligheter att ta sig an de utmaningar som Sverige har.

Lind säger att Stefan Löfven bör bilda regering med Centern och Liberalerna.

– Det vore naturligt.

Socialdemokraterna avvaktar

SVT har sökt Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman för en kommentar men partiet avböjer.

”Vi kommer inte att kommentera innan talmansrundan imorgon”, skriver Anders Ygemans pressekreterare i ett sms till SVT Nyheter.

Centern avvaktar

Centerledaren Annie Lööf vill avvakta måndagens möte med talmannen innan hon uttalar sig om framtiden.

”Annie Lööf gav i går en utförlig beskrivning om hur Centerpartiet ser på läget. I morgon är det samtal med talmannen. Vi kommer efter det samtalet att komma med kommentarer kring hur vi ser på den fortsatta processen”, skriver Hannes Hervieu, pressekreterare hos Annie Lööf, i en kommentar till TT.

Liberalerna avvaktar

Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar SVT via sin pressekreterare att han: ”avböjer alla kommentarer idag”.

Kristdemokraterna avvaktar

”Ebba gav kommentarer i samband med pressträff i går. Vi har inget nytt att säga i dag och avstår kommentarer”, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal i ett sms till TT efter Ulf Kristerssons och Andreas Norléns pressträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet