V: Skrota Tillväxtverket

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket klarar inte av sina uppgifter och bör därför läggas ner. Det kravet ställer nu Vänsterpartiet.
-Krisen för Tillväxtverket är en möjlighet att göra det mer effektivt, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Det är inte den senaste tidens rapportering om hur Tillväxtverket festat upp omkring sju miljoner kronor i skattepengar som gör att Vänsterpartiet nu kräver att myndigheten läggs ner.

-Det är ett ineffektivt organ som inte lyckats göra det man ska, säger Sjöstedt.

Tillväxtverket bildades 2009 och har till uppgift att utveckla och finansiera entreprenörers projekt. Myndigheten som lyder under Näringsdepartementet har övertagit de tidigare myndigheterna Nuteks och Glesbygdsverkets ansvarsområden. 

Jonas Sjöstedt anser att det i dagsläget finns ett virrvarr av statliga myndigheter och stiftelser som delar ut pengar till entreprenörskap och forskning och att deras ansvarsområden ofta krockar.

-Vi ser att kritiken finns i Näringsutskottet och vi vill väcka diskussionen, säger Sjöstedt.

Lööf avböjer kommentar
Partiet ska nu presentera förslag på hur myndighetens arbeta ska fördelas på andra myndigheter. Dessutom efterlyser man en kommission som ska redogöra hur Tillväxtverkets uppgifter kan fördelas på andra myndigheter.

Jennie Nilsson, Socialdemokratisk ledamot i Näringsutskottet avböjer idag att kommentera Vänsterpartiets utspel. Men, hon låter via sin pressekreterare hälsa att myndigheten granskas löpande och att den ska läggas ner om den inte fyller någon funktion, något som de dock inte kan se i dagsläget.

Näringsminister Annie Lööf har avböjt att kommentera förslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet