Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sträcker ut en hand till M och KD om att stoppa en höjning av EU-avgiften. Foto: Stina Stjernkvist/TT/AP

Vänsterpartiet vill stoppa höjd EU-avgift – med hjälp av M och KD

Publicerad

Vänsterpartiet kräver att Sverige stoppar en höjning av Sveriges EU-avgift – och är beredda att söka stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna för att få igenom sin linje.

I och med Storbritanniens utträde vill EU-kommissionen höja medlemsländernas avgifter. Enligt ett första utkast innebär det att Sverige ska betala ytterligare 15 miljarder kronor i avgift.

– Vi kan inte acceptera en höjd EU-avgift. Vi är beredda att gå ihop med de borgerliga partierna i EU-nämnden och blockera varje försöka att höja EU-avgiften. Det är vårt tydliga budskap till Stefan Löfven, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

V litar inte på regeringen

Under 2018 blev Sveriges nota till EU nära 40 miljarder kronor. Avgiften bygger i huvudsak på medlemsländernas bruttonationalinkomst, där Sverige är ett av de länder i Europa som betalar mest per capita.

EU-länderna ska slutförhandla om nästa långtidsbudget i höst. Regeringen har sedan tidigare motsatt sig en sådan höjning – men Vänsterpartiet litar inte på att man står på sig när det blir skarpt läge.

L, C, Fi för höjning

För att få till ett veto krävs även Sverigedemokraternas röster, som Vänsterpartiet dock inte kommer att söka aktivt, enligt Jonas Sjöstedt.

SD har tidigare kallat höjningen för ”orimlig”, men samtidigt är inte alla partier ense. De partier som stöttar EU:s höjda avgift är Liberalerna, Centerpartiet och Feministisk initiativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet