Vänsterpartiets hot mot regeringen: Går ihop med Moderaterna om misstroende

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ali Esbati riktar hård kritik mot privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Om regeringen inte backar inom två veckor hotar partiet att gå tillsammans med Moderaterna och väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Vid en presskonferens presenterar Vänsterpartiet sitt nya hot mot regeringen: stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

– Om regeringen inte gör någonting kommer vi ta kontakt med Moderaterna och föreslå att vi väcker misstroende mot Eva Nordmark, säger Jonas Sjöstedt, som kallar avregleringen för en ”kaosprivatisering”.

Vänsterpartiets ultimatum är att regeringen svänger om inom loppet av två veckor.

– Målet är att de ska backa, säger Jonas Sjöstedt.

”Fick feeling”

Jonas Sjöstedt riktar hård kritik mot Januariavtalet och Centerpartiet:

– Man river ner det som återstår av Arbetsförmedlingen bara för att Martin Ådahl (arbetsmarknadspolitisk talesperson, reds anm.) fick feeling på ett Timbro-seminarium.

Förutom de stora nedskärningar som Arbetsförmedlingen gjort till följd av den M/KD-budget som gällde våren 2019 är målet bland annat att fristående aktörer tar över matchningen och rustar arbetssökande för de lediga jobben.

Förslaget har dock fått hård kritik av bland andra Moderaterna.

Vill att Arbetsförmedlingen får mer resurser

Vänsterpartiet kräver bland annat att Arbetsförmedlingen ska få mer resurser, att man säkrar stöd för funktionsnedsatta och att den planerade reformeringen av myndigheten ska utredas ordentligt innan den blir verklighet.

– Trots att regeringen saknar majoritet för den här processen har de vägrat att lyssna. Det är vår bestämda uppfattning att de måste agera i det här läget, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Moderaterna överväger samarbete

Till TT säger gruppledaren Tobias Billström att Moderaterna kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet.

– Vi kommer från vår sida att överväga frågan om ett misstroende mycket noga, säger han och fortsätter:

– Vi är naturligtvis beredda att samtala med alla partier i riksdagen om olika förslag, tankar och idéer.

Samtidigt står V och M långt ifrån varandra i synen på hur Arbetsförmedlingens verksamhet ska bedrivas, även om partierna håller med varandra om att reformen av Arbetsförmedlingen är ”ogenomtänkt och illa genomförd”.

– Där upphör möjligen också likheterna i det avseendet, säger Tobias Billström.

SD och KD kan stödja misstroendeomröstning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att det är ”mycket sannolikt” att SD stödjer en eventuell misstroendeomröstning mot Eva Nordmark (S).

”Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuellt misstroendeomröstning”, kommenterar han till SVT Nyheter.

Även Kristdemokraterna kan tänka sig att stötta en misstroendeförklaring.

”KD utesluter inte att stödja ett misstroende mot arbetsmarknadsministern men vårt fokus ligger på att ändra det politiska innehållet. Inte på att byta ut en minister mot en annan som driver samma missriktade politik”, skriver Sofia Damm, Kristdemokraternas ledamot i arbetsmarknadsutskottet på partiernas Facebook-sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.