Vänsterpartiets krav för att släppa fram Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Högre pensioner, bättre sjukförsäkring och en tryggare arbetsmarknad. Det är frågor som Vänsterpartiet vill skaka hand om för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger på måndagen att förhandlingar med regeringen inte bara får bli prat utan måste landa i en konkret uppgörelse.

– Den här statsministerkandidaten behöver V:s röster för att bli vald och tillsätta en regering. Då har vi sagt tidigare att det krävs en förhandling för att väljarna ska få genomslag för sin röst, och det behöver nu också landa i en uppgörelse som alla partierna kan vara nöjda med, säger hon.

Vilka konkreta frågor är det du vill ha genomslag i?

– Viktiga frågor för oss är höjda pensioner. Vi har i Sverige för låga pensioner, särskilt för låginkomsttagare har de blivit alldeles för låga. De behöver i första hand höjas. Sedan säger vi att det krävs märkbara förbättringar i sjukförsäkringen i grund och botten, det är också en fråga som vi lyft som viktig, säger Nooshi Dadgostar.

– Sedan tycker vi att trygghet på jobbet är en viktig fråga. Jag har respekt för att det även finns andra frågor vi kan diskutera. I slutändan får vi se var vi landar, men det kommer att bli ett handslag där alla fått något och kan vara nöjda med slutresultatet.

Oklar tidsram

I nästa vecka ska finansutskottet lämna sitt betänkande om budgeten, veckan därefter samlas riksdagen för att rösta om innehållet. Exakt när V:s krav ska bli verklighet vill inte Nooshi Dadgostar slå fast.

– Det är något vi får diskutera mellan oss, exakt hur uppgörelsen ska se ut. Det bygger på att alla kan vara nöjda med den.

Måste det ha skett före valet?

– Vi får diskutera en mängd olika frågor, sakfrågor och olika frågor i en förhandling. Men det krävs substantiella sakfrågor och sådant som vi tycker är viktigt för att det här ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.