Dadgostar om stödet från SD: ”Vi har inte anpassat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Som enda kandidat kommer Nooshi Dadgostar med stor sannolikhet att väljas till Vänsterpartiets nästa ledare. Jonas Sjöstedt lämnar efter sig ett parti som glidit mer åt höger än åt vänster – och som under våren har fått politiskt stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi förhandlar inte med SD, de röstar precis som de vill, säger Dadgostar i SVT:s Agenda.

I söndagens Novusundersökning framgår det att Jonas Sjöstedt (V) är den partiledare som väljarna har högst förtroende för. Men om en månad är det dags för Nooshi Dadgostar att ta över rollen.

– Jag är naturligtvis ödmjuk, ifall jag blir vald, att vår tidigare paritledare var så populär. Det är bara bra för vårt parti, säger Dadgostar i SVT Agenda.

”Förhandlar inte med SD”

Under den senaste mandatperioden har V, tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna, lyckats stoppa flera regeringsförslag. Men det hade inte lyckats om det inte varit för att de också fick stöd från SD. Dadgostar tycker dock inte att stödet är synonymt med att de två partierna på något sätt har samarbetat.

– Vi lägger fram de förslag som är våra. Vi förhandlar inte med SD, de röstar precis som de vill. Men det är viktigt för oss att vi driver de politiska förslag som våra väljare förväntar sig, säger hon.

”Inte anpassat förslagen”

Samarbetet har fått utstå kritik. Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har bland annat sagt att V har hjälpt till att legitimera Sverigedemokraterna som en naturlig del av blocket med M och KD.

Dadgostar håller inte med.

– Jag tror inte att det är på det sättet. Det blir ganska farligt och dåligt om man får en känsla av att vi blir tystade av andra partier och inte har modet att lägga fram våra egna förslag, säger hon.

Hon fortsätter:

– Men vi har inte anpassat förslagen.

Nooshi Dadgostar väntas bli vald till ny partiledare under Vänsterpartiets partikongress som startar den 31 oktober. Då ska även en ny partistyrelse utses.

Se hela söndagens Agenda i efterhand på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer