Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Novus/SVT Agenda: Var fjärde svensk säger nej till coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill vaccinera sig mot covid-19 men fortfarande säger var fjärde svensk nej. Motståndet beror främst på rädsla för biverkningar. Det visar en undersökning som Novus gjort för SVT Agenda.

– Undersökningen visar att stödet för vaccination är ganska högt men det är också tydligt att svininfluensan är i färskt minne. De biverkningar en del drabbades av då fortsätter att oroa, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus.

Undersökningen visar att fler är positiva till vaccin i dag jämfört med i slutet av sommaren, 46 procent respektive 36 procent. Sedan mätningen i augusti minskar också andelen som inte vill låta vaccinera sig, i november sa 26 procent nej respektive 37 procent i augusti.

– Minskningen kan ha att göra att dödstalen ökar igen och att människor helt enkelt är mer rädda för sjukdomen än för vaccinet, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Coronapandemin

Det är framförallt bland män och äldre som viljan att ta vaccin ökat.

– Samtidigt är det värt att nämna att nästan var tredje svensk är tveksam och inte bestämt sig om man vill vaccinera sig, säger Torbjörn Sjöström.

Minns svininfluensan

Av den fjärdedel som svarat nej, att de inte vill vaccinera sig, är hela 87 procent oroliga för biverkningar av vaccinet. Många minns fortfarande de fall av narkolepsi, sömnsjuka, som utlöstes av Pandemrix, vaccinet mot svininfluensa, 2009. I dag har 440 personer blivit godkända av läkemedelsförsäkringen för att ha utvecklat narkolepsi efter att ha tagit vaccinet. 60 procent av svenskarna lät sig då vaccineras.

Endast 2 procent av svenska folket tror att vaccin generellt är dåligt och vill därför inte vaccinera sig.

Frågan om vaccinering kommer att diskuteras i kvällens Agenda. Där medverkar socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson och Marie Olsson, vars dotter fick narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan 2009.

FAKTA:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT Agenda.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1164 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 19 – 20 november 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet