Foto: TT

Var tredje kvinna rädd för att gå ut ensam

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kvinna i Sverige är rädd för att gå ut ensam och rädslan är större bland lågutbildade än högutbildade. Det visar Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.

Medan 33 procent av kvinnorna är rädda för att gå ut ensamma är det bara nio procent av männen som har samma rädsla. Det är framför allt kvinnor i åldrarna 16-29 som är rädda för att gå ut ensamma. I den gruppen uppger 41 procent att de är rädda.

Bland männen är det äldsta gruppen i enkäten som upplever mest rädsla. Bland 65-84-årigar är det 13 procent som är rädda för att gå ut ensamma.

– Generellt har kvinnors rädsla minskat sedan 2005, medan nivån för män har stått stilla, säger Silvia Olofsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Större rädsla i storstäder

Ungefär 75.000 människor i åldrarna 16-84 år har svarat på enkäten och det nationella urvalet är obundet och slumpmässigt. Resultatet visar att folk i storstäder generellt upplever större rädsla för att gå ut ensamma än människor i mindre regioner.

Enkätsvaren visar också att högutbildade är mindre rädda för att gå ut ensamma, än lågutbildade. Under 2014 upplevde 18 procent av de som har en eftergymnasial utbildning en person har, desto mindre rädsla finns för att gå ut ensam. Bland de med förgymnasial utbildning är det 26 procent som upplever rädslan.

– Rädslan sjunker helt enkelt med ökad utbildning och det gäller både för män och kvinnor, säger Silvia Olofsson.

Högutbildade mindre rädda

Bland de som har sjukpennig är rädslan större än bland yrkesarbetande och bland män som har sina rötter längre bort från Sverige är det fler som uppger att de är rädda för att gå ut ensamma, än män som har sina rötter i Sverige.

– Bland kvinnorna finns det inga större skillnader på upplevd rädsla baserad på vad man har sina rötter, säger Silvia Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.