Bland de som flyr till Sverige nu är det många högutbildade som vill ha jobb. Foto: TT

Var tredje syrisk flykting högutbildad

Uppdaterad
Publicerad

Med den syriska flyktingvågen har Sverige fått den största akademiska tillströmningen hittills. Mer än var tredje syrier som anländer har en högre utbildning med sig i bagaget, visar en granskning som SVT Nyheter gjort.

Världen ser just nu den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Den främsta orsaken till det är kriget i Syrien. Det är också kriget som är bakgrunden till en rekordstor ström av akademiker till Sverige.

10 procent över snittet

SVT Nyheter har undersökt utbildningsnivåerna bland nyanlända och funnit att av de syrier som kom under 2014 hade 37 procent en eftergymnasial utbildning. Mer än var tredje syrier som kommer till Sverige är alltså högutbildad.

Siffrorna baserar sig på Arbetsförmedlingens statistik över deltagarna i etableringsuppdraget – där vuxna flyktingar skrivs in efter att de fått permanent uppehållstillstånd. Utbildningsnivån hos syrierna är 10 procentenheter högre än snittet för samtliga inskrivna arbetssökande hos AF.

Rekordmånga examina

De syriska akademikerna märks också hos de myndigheter som godkänner utländska examina. Som SVT rapporterat tidigare är det rekord i ansökningar om validering hos Socialstyrelsen och Univeristets- och högskolerådet, UHR. Båda myndigheterna menar att ökningen beror på syrierna.

Under 2014 ansökte 1689 syrier om att få sin utbildning godkänd hos UHR. Det är den högsta siffran någonsin för en enskild grupp. 

Utbildningsnivå 2014

Hos samtliga inskrivna hos Arbetsförmedlingen:

högutbildade (högre än gymnasiet) 27 %

övriga 73 %

Hos samtliga syrier i etableringsuppdraget:

högutbildade (högre än gymnasiet) 37 %

övriga 63 %

källa: Arbetsförmedlingen

Så gjorde vi undersökningen ”högutbildade syrier”

För att ta reda på utbildningsnivån bland de syrier som flytt till Sverige under de senaste åren har SVT Nyheter bland annat tagit del av statistik från Arbetsförmedlingen. Siffrorna redovisar utbildningsnivån bland syrier inskrivna i det så kallade etableringsuppdraget från 2012 till och med februari 2015. För att vara säker på att vi inte räknar samma individ två gånger i statistiken har vi fokuserat på de som blivit nyinskrivna i etableringsuppdraget per år. 

Lagen som ligger bakom etableringsuppdraget omfattar nyanlända i arbetsför ålder (20-64 år) samt nyanlända i åldern 18-19 år utan föräldrar i Sverige med uppehållstillstånd som flyktingar eller skyddsbehövande. Lagen omfattar även anhöriga, i samma ålder, som ansökt om uppehållstillstånd. Statistiken från Arbetsförmedlingen bygger med andra ord på flyktingar som har flytt från Syrien och fått asylstatus i Sverige, samt deras anhöriga.

Med ”högutbildade” menar vi de personer som har uppgett att de har studerat upp till två år eller längre än två år på eftergymnasial nivå, samt forskare. Jämförelser med de som är högutbildade bland övriga personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har räknats på samma vis.

Vi har även undersökt hur många valideringar av högskoleutbildningar som Universitets- och högskolerådet har utfört sedan år 1993. Det är deras uppdrag kontrollera utländska utbildningar och godkänna dem. Det har vi dessutom kompletterat med uppgifter från Socialstyrelsen om valideringar av legitimerade yrken. Socialstyrelsen för inte statistik på ursprung, men ansvariga på myndigheten bekräftar att syrierna står bakom en stor del av ökningen i antal valideringar de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.