Foto: TT/Mikael Fritzon

Varannan vill avveckla kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas motstånd mot kärnkraft fortsätter att öka.

Nu vill 50 procent att kärnkraften avvecklas, visar årets SOM-undersökning från Göteborgs universitet.

2010 var det fler som ville ersätta uttjänta reaktorer med nya än som ville avveckla. 44 procent var för nya reaktiorer medan 39 procent var emot. Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011 vände opinionen, 44 procent mot 35, och stödet för avveckling har växt sedan dess.

– Kärnkraftsanhängarna har väl blivit lite stukade av vad som hänt i Fukushima. Man ser ingen kampanj längre, ingen riktig entusiasm på den sidan för att vi ska bygga ut kärnkraften, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap i Göteborg till Sveriges Radios Ekot.

Opinionen står fast

Efter reaktorhaverierna i Harrisburg och Tjernobyl svängde opinionen från att vara mot till att bli mer positivt inställd till kärnkraft igen. Men efter Fukushima har det inte hänt. Enligt Sören Holmberg kan det ha flera orsaker.

– I och med att Tyskland, Schweiz, Italien och flera andra länder har börjat avveckla kärnkraften, så är det numer troligt att det också kanske går att avveckla i Sverige.

– Sen har vi som det ser ut just nu inte någon fara för någon elbrist, säger Sören Holmberg.

Stödet för ny kärnkraft är starkast bland borgerliga väljare och män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.