I vårbudgeten ryms extra satsningar på flyktingmottagandet, polisen och RUT-avdraget utökas till att bland annat innehålla flytt-tjänster. Foto: TT

Här är vårbudgeten i punktform

Publicerad

Vårbudgeten är här. Här är några av regeringens stora satsningar inför resten av 2016.

  • Asylmottagandet

Regeringen skjuter till 31 miljarder kronor till migrationen, varav den största delen, 28,8 miljarder kronor, går till ersättningar och bostadskostnader till asylsökande och till statsbidrag till kommuner och landsting. Migrationsverket får ökade anslag i form av 2,2 miljarder kronor för att hantera det stora antalet asylsökande. Häromdagen blev det också klart att regeringen utöver det bland annat skjuter till 150 miljoner till Migrationsverket för att öka säkerheten på asylboendena. 20 miljoner extra går även till att verkställa utvisningar av de som fått avslag på sin asylansökan.

Vårbudgeten 2016

Trots att regeringen i höstas aviserade en ändringsbudget där man satsar 10 miljarder extra till kommuner och landsting för att hantera asylmottagandet behöver nu Migrationsverket mer pengar till boendekostnader och ersättningar för att klara av resten av 2017.

  • Polisen

Polisen behöver mer pengar för att kunna nyanställa 2.000 poliser och 1.300 civilanställda för att klara flyktingströmmen och det ökade terrorhotet. Under 2017-2019 vill polisen därför ha 3,9 miljarder extra. Förra veckan gick rikspolischefen Dan Eliasson ut med att han gett klartecken till polisdistrikten att anställa trots att man inte fått pengarna. I veckan kunde SVT Nyheter berätta att regeringen skjuter till 250 miljoner till polisens ökade arbetsbelastning i och med gränskontrollerna. Säpo får 10 miljoner extra för att förstärka arbetet mot terrorismen. Finansminister Magdalena Andersson sa även att man i höstens budgetarbete kommer att behandla finansieringen till polisen ytterligare.

  • Växa-stöd till egenföretagare

Regeringen vill göra det lättare för egenföretagare att göra sin första anställning, därför sänks arbetsgivaravgifterna för den första anställda.

  • Snabbspår för nyanlända företagare

Regeringen vill underlätta för nyanlända med företagarbakgrund att starta företag i Sverige och lägger till en satsning på 18 miljoner kronor. Förslaget innebär att Tillväxtverket ska fördela de 18 miljoner kronorna mellan de branschorganisationer och de privata aktörer som tar fram de bästa modellerna för hur nyanlända företagare snabbt ska komma igång med sin verksamhet.

  • Arbetsgivaravgifter för unga

Sedan tidigare har regeringen aviserat att den sänkning som tidigare funnits för arbetsgivaravgifter för unga under 26 år ska tas bort den 1 juni. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med cirka 0,4 miljarder nästa år.

Vården

  • 4,8 miljoner satsas för att förbättra kvaliteten i demensvården. Från och med i juli i år blir mammografi gratis för kvinnor mellan 40 och 74 år.
  • Redan i höstbudgeten presenterade regeringen att åldersgränsen för fri tandvård successivt ska höjas från 19 år till 23 år. Förändringen genomförs i två steg där gränsen föreslås höjas till 21 år från och med 2017. Från och med 2018 avses gränsen höjas ytterligare, till 23 år.

Skola och fritidshem

  • Universitets- och högskolerådet får ytterligare 10 miljoner kronor för att bedöma utländsk utbildning på gymnasial och eftergymnasial nivå så att nyanländas utbildning och kompetens snabbare ska kunna tillvaratas och de kan komma ut på arbetsmarknaden.
  • 500 miljoner ska satsas på att rusta upp skolgårdar under 2016. Under året ska förskolor, skolor och fritidshem kunna söka pengarna för att rusta upp utemiljön vid landets skolgårdar, framförallt där mindre barn går.
  • 250 miljoner satsas på landets fritidshem under 2016. Satsningen utökas sedan till 500 miljoner kronor per år.
  • Utökat rut

Regeringen har föreslagit att RUT-avdraget ska utökas till att gälla fler trädgårdstjänster, flyttjänster och it-tjänster i hemmet. En skattereduktion för reparation och underhåll av vit-varor föreslås också träda i kraft från och med nästa år.

  • Jämställdhetsbonusen slopas

Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas från och med nästa år. I stället öronmärks en tredje pappamånad.

  • Dyrare hemtjänst

Från och med 1 juli 2016 föreslås maxtaxan i äldreomsorgen gå upp från 1.780 kronor till 1.991 kronor i månaden, alltså en fördyring med upp till 211 kronor i månaden eller 2 532 kronor om året, beroende på om kommunerna väljer att öka avgiften enligt det nya maxtaket.

  • Höjd skatt för banker

Banker och andra företag inom finanssektorn ska betala mer i skatt. Avdragsrätten för räntor på efterställda lån föreslås slopas. Detta skulle innebära ökade skatteintäkter på 1,4 miljarder kronor per år.

  • Sänkt moms på reparationer

Momsen på enkla reparationer av exempelvis skor, kläder och cyklar ska halveras från 25 procent till 12 procent.

  • Höjd inkomstskatt

Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2016 fryses och räknas inte upp. Det beräknas öka skatteintäkterna med 1,67 miljarder kronor. Tjänar man 37.000 eller mer höjs skatten med drygt 70 kronor i månaden.

Det här har redan hänt:

  • Lägre skatt till pensionärer
  • Rutavdraget har sänkts från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden.
  • Gratis läkemedel till alla under 18 år.
  • Sänkt skatt på biodrivmedel
  • Höjd bensinskatt
  • Jobbskatteavdraget har trappats av på inkomster över 50 000 kronor i månaden och vid inkomster över 123 300 kronor i månaden ges inget jobbskatteavdrag.
  • Bortre gränsen i sjukförsäkringen har slopats
  • Särskild löneskatt för arbetsinkomster för äldre på arbetsmarknaden. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 1,77 miljarder kronor 2016.

...och välfärdsmiljarderna kommer i höst

Regeringen har gått ut och sagt att man i höstens budget höjer bidragen till kommuner och landsting med 10 miljarder per år för fler anställda i välfärden. 1 januari 2017. Höjningen är en nivåhöjning och inte tillfällig och kom till efter överenskommelse med Vänsterpartiet. Att man aviserat det redan nu, trots att det kommer med i höstbudgeten är för att kommunerna ska våga anställa ny personal redan nu om de vet att pengarna kommer att komma.

Fakta Vårbudgeten

  • På onsdag morgon den 13 april klockan 08.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet