Vården kämpar för sommarbemanning – mitt i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en tuff vårdsommar i Sverige. SVT:s kartläggning visar att regionerna med nöd och näppe kommer klara av att erbjuda samma vård som normala somrar. I många regioner sker vården på bekostnad av personalens semester.

– Jag tycker man har hanterat det här illa från arbetsgivarhåll. Mycket illa, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. 

SVT har ställt frågor om bemanning, vård och personalens semester till alla regioner. Kartläggningen visar att sommarbemanningen fortfarande inte är helt färdig överallt. Planeringen har varit svårare än normalt på grund av coronapandemin och flera regioner uppger att de har tvingats planera i två olika spår. Ett för vanlig vård, och ett för covid-19-vård.

Nästan alla regioner behåller covid-avdelningarna över sommaren och det finns en stor beredskap för snabba förändringar om läget skulle förvärras.

Vårdsommaren 2020

IVA värst drabbat

För att lösa den ekvationen har regionerna förändrat schemaläggning, flyttat runt personal och tagit in vikarier, studenter och hyrpersonal. 

De flesta regionerna uppger att de kan erbjuda ungefär samma vård som normala somrar, men även normala somrar innebär brist på sjuksköterskor, stängda vårdavdelningar och uppskjutna operationer.

I år är trycket högst på intensivvården. 13 regioner nämner IVA som hårdast drabbat och säger att akutmottagningarna har det tufft.  

Flyttar semester mot ersättning – eller tvång

Flera regioner har i många år försökt lösa sommarbemanningen genom att erbjuda ersättning till personal som frivilligt flyttar sin semester. 

Så även i år. Men i år har en del regioner i vissa fall även tagit till tvång. Det handlar både om uppdelad semester, och semesterveckor som flyttats till hösten mot personalens vilja.  

–  I år har vi varit tvungna att peka med hela handen. Vi måste se till att vi finns där för de svårast sjuka. Jag kan förstå att det finns många som är ledsna och besvikna men jag tror faktiskt att personalen överlag har en stor förståelse för i vilket allvarligt läge vi befinner oss i, säger Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.  

Region Dalarna är en av de regioner som betalar mest för flyttad semester. Där får en sjuksköterska 20 000 kronor mer i lön per flyttad vecka. Vissa regioner betalar ingenting. I Region Jönköping har det lett till en förtroendekris mellan personal och regionledning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet