Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro menar att det rådande läget där närmare hälften av alla regioner har sjukhus i stabsläge påverkar patientsäkerheten. Foto: Ulf Huett (pressbild) / Bertil Ericson/TT

Vårdförbundet: Brister redan innan stabsläget

Publicerad

Närmare hälften av alla regioner har sjukhus i stabsläge på grund av smittoläget. Nu varnar Vårdförbundet för att fler sjuksköterskor riskerar att lämna en redan pressad bransch.

– Jag tycker inte att arbetsgivarna gör tillräckligt för att behålla våra medlemmar, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till SVT Nyheter.

En kombination av flera smittsamma sjukdomar gör att antalet besök och inläggningar ökar dramatiskt. Detta, i kombination med sjuksköterskebristen, ökar trycket på en redan överbelastad arbetsgrupp – vilket gör att allt fler riskerar att lämna yrket, menar Sineva Ribeiro.

– Man jobbar fler dubbla pass, man får indragen semester och man blir inbeordrad oftare, säger hon och fortsätter:

– Finns det några så är det våra som behöver vila och återhämtning.

Brist på specialistsjuksköterskor

Problemen fanns där redan innan pandemin och virusvågen. Enligt en undersökning från 2019 övervägde nära hälften av sjuksköterskorna att lämna yrket.

Socialstyrelsens rapport från i år visar en brist på sjuksköterskor i 18 av 21 regioner – och brist på specialistsjuksköterskor i hela landet.

– Det är väldigt påverkbara saker man behöver göra för att behålla kompetensen och personalen. Det handlar om villkoren, det handlar om arbetstider, det handlar om arbetsmiljö och det handlar om lön, säger Sineva Ribeiro.

”Arbetsgivaren gör för lite”

Samtidigt uppger över hälften av de som fortfarande arbetar inom yrket att den höga arbetsbelastningen gör att de inte kan ge den omvårdnad de hade velat ge.

– Arbetsgivaren gör för lite, så skulle jag vilja säga. I slutändan drabbar det faktiskt patienterna då vi ser att vårdskadorna ökar, säger Sineva Ribeiro.

SKR: Hög medvetenhet om personalbristen

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik vid SKR, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att kommuner och regioner har en hög medvetenhet om att det är brist på personal i flera verksamheter och att det får konsekvenser på arbetsmiljön.

”Det görs mycket för att förbättra villkor och arbetsmiljö. Vi höjer pensionsavsättningarna nästa år, vi skärper reglerna som gäller vid dygnsvila för att värna vila och återhämtning”, fortsätter hon. 

Enligt Jeanette Hedberg beror problemet beror främst på att andelen äldre personer ökar långt mycket mer än den arbetsföra befolkningen.

”Det kommer att krävas många olika åtgärder om ekvationen ska gå ihop framöver som till exempel att öka heltidsarbetet, förlänga arbetslivet och göra förändringar i organisation och arbetssätt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.