”Våra medlemmar har familjer, går till jobbet varje dag och vet inte om de ska komma hem friska. Det är en ganska tung situation”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Thomas Johansson/TT

Vårdförbundets varning: Då går det riktigt, riktigt illa

Publicerad

Otydligheter kring skyddsutrustning, psykisk ohälsa hos sjuksköterskor och ett katastrofscenario där viruset kommer in på sjukhusen. Enligt Vårdförbundet riskerar sars-cov-2 att kraftigt belasta svensk sjukvård även framöver.

Så sent som i måndags fick Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro rapporter om ”höga och svåra” sjukskrivningstal hos förbundets lokala avdelningar.

– Har du symptom på influensa ska du inte vara på jobbet på 16 dagar. Eftersom vi inte testar alla vet vi inte om det rör sig om corona men jag tror inte att det där kommer att hålla. Jag tror att man kommer behöva testa vårdpersonal för de som inte är smittade av Covid-19 kommer att behöva gå till jobbet. Vi har inte råd med annat, säger hon till SVT Nyheter.

Coronapandemin

”Då går det riktigt, riktigt illa”

I nuläget är Vårdförbundets medlemmar framför allt oroliga över otydligheten kring skyddsutrustning, uppger Sineva Ribeiro.

– Det här handlar om trygghet när man går till jobbet. Då kan man inte ha 21 regioner och 290 kommuner som hanterar den här frågan på olika sätt. Det här kan inte vara ett beslut som är upp till verksamhetschefen utan måste bygga på evidens och forskning. Det är den stora oron, säger hon och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att man kan bli sjuk själv utan att man kan smitta patienter på sjukhuset som kanske ligger där och har ett lägre immunförsvar och mår ganska dåligt av andra sjukdomar än corona. Vi kan inte få in smittan på våra sjukhus för då går det riktigt, riktigt illa.

Enligt Sineva Ribeiro vittnar medlemmar i Vårdförbundet om att de får arbeta dubbla pass (16 timmar) utan rast. Hon har också fått signaler om att det inte är tal om någon semester i sommar.

– Våra medlemmar kommer att behöva sin semester efter det här. Ska vi orka ha en hälso- och sjukvård av god kvalitet i Sverige även efter den här krisen behöver man se till att våra medlemmar får sin lediga tid.

”Rädda för gigantiska sjukskrivningstal”

Du har löpande kontakt Vårdförbund i hela världen, vad får ni för budskap från dem?

– Länder som Kina, Taiwan och Italien där man haft viruset längre uppmanar oss att verkligen skydda personalen så att vi inte hamnar i samma situation som de har gjort. Den psykiska ohälsan kommer att öka och man är rädda för gigantiska sjukskrivningstal.

På en presskonferens under fredagen meddelande Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, att man nyligen slutit avtal om 200 respiratorer och 2 000 000 andningsmasker som ska till regionerna inom de närmsta månaderna.

– Vi arbetar enligt två linjer. Det ena är att komplettera regionernas arbete med att säkerställa tillgång på skyddsmaterial. Det andra handlar om samordning och stöd till regionerna för omställning av intensivvård och skapandet av fler vårdplatser, säger hon.

Under tisdagen enades regionerna om nya riktlinjer för skyddsutrustning. I dessa ingår inte munskydd, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet