Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är beredda att gå tills SKR möter upp oss” – Hör Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet om vårdstrejken. Foto: Jessica Gow/TT

Vårdförbundets strejk utökas – ytterligare 1 300 tas ut

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen utökas vårdförbundets strejk med ytterligare 1300 medlemmar.

Nu omfattas även region Värmland.

– Vi sitter i förhandlingar hela tiden, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har inte lyckats komma överens. Vårdförbundet utökar därför sin strejk från och med tisdag klockan 11.00 med ytterligare 1 300 medlemmar.

Strejken har pågått sedan den 4 juni på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten och Örebro.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Nu omfattas även region Värmland och fler arbetsplatser i de totalt sex regionerna. Det gäller bland annat på vårdcentraler.

Klassas som samhällsfarlig

Till en början gällde det utökade strejkvarslet ytterligare 1900 medlemmar, men efter lokala förhandlingar blåstes varslet av helt i Västmanland. Regionen menade att det hade inneburit samhällsfara att ta ut deras 60 medlemmar i strejk.

– Vi fick backa i Västmanland. Vi tar vårt ansvar. Arbetsgivaren har påpekat att varslet är samhällsfarligt under förhandlingarna innan, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.

Hur kommer er strejk påverka sjukvården?

– Det är klart att allt vi gör påverkar sjukvården. De patienter som ska ha sjukvård kommer få sjukvård.

Kräver arbetstidsförkortning

Stridsfrågan handlar om arbetstidsförkortning på 15 minuter på dag eller 75 minuter i veckan, något som arbetsgivaren inte kunnat möta. De menar att det inte är ekonomiskt möjligt.

Än ser det inte ut att finnas något slutdatum för varken förhandlingarna eller strejken.

”Det pågår löpande kontakter mellan medlarna och parterna, men vi vet ännu inte när det kommer ett nytt bud från medlarna”, skriver SKR i ett mejl till SVT.

– De vill inte ge oss det som vi kräver. Vi har en strategi kring konflikten. Vi har möjlighet att lägga varsel med 14 dagar i förväg så att arbetsgivaren ska kunna hitta en lösning, säger Ribeiro.

FAKTA: STREJKEN

Sedan den 25 april vägrar omkring 68 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Vid samma tidpunkt genomfördes en nyanställningsblockad i samtliga regioner. Blockaden hävdes den 4 juni.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken trädde ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Den 11 juni utökas strejken med fler arbetsplatser, däribland vårdcentraler. Även region Värmland omfattas av strejken.

Strejken gäller för yrkesgrupperna sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet