Vårdpersonal snabbutbildas för att kunna ta hand om döende coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

I Region Stockholm och i andra delar av landet har man börjat snabbutbilda vårdpersonal i palliativ omvårdnad. Det gör man för att förbereda personalen inför en situation då sjukhusplatserna inte längre räcker till och coronapatienter kan tvingas dö i sina hem.

I slutet av april förväntas behovet av sjukvård för smittade vara som störst i Region Stockholm.

Om patienterna är för dåliga för att kunna bli hjälpta av intensivvård eller om platserna på sjukhusen helt enkelt tar slut kommer patienter att avlida i sina hem eller på gruppboenden.

För att förbereda sig inför en sådan situation har Region Stockholm, precis som andra regioner och kommuner i landet, tagit fram en webbutbildning i palliativ omvårdnad.

Lindra svåra symptom

Instruktionsfilmerna, som ligger på Palliativt kunskapscentrums hemsida, förklarar hur läkare och sjuksköterskor kan lindra svåra symptom vid covid-19. Det handlar bland annat om vilka läkemedel och doser som är lämpliga vid till exempel andnöd, hjärtsvikt, smärta och ångest.

Det är första gången regionen gör en sådan riktad insats mot ett sjukdomsförlopp.

– Vi riktar oss till all personal. Vi tycker att det är bra om alla höjer sin kompetens för att kunna ge ett bra omhändertagande, säger Christoffer Bernsköld enhetschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.

Kommer coronapatienter som dör i sina hem kunna få en god omvårdnad?

 – Ja vi har ju redan i dag patienter som är palliativa och som slutar sina liv på ett värdigt sätt i sina hem och den här utbildningen är ett sätt att höja kompetensen så att det kommer att fortsätta vara så.

Viktigt att skapa lugn

Peter Strang är professor i palliativ medicin och har jobbat med döende patienter i 40 år. Hans viktigaste tips till vårdpersonalen är att skapa ett lugn trots den svåra situationen.

 – Om man som vårdpersonal är uppjagad och orolig så smittas patienten och anhöriga av stressen. Då kan det bli ännu svårare att andas för en patient med corona, berättar Peter Strang.

Hur svår är dödsprocessen för de som avlider i covid-19?

 – Det finns nästan inga forskningsdata ännu men via läkarbekanta har jag hört att det ofta liknar det sätt man dör i en vanlig lunginflammation. Det betyder att i de flesta fall blir måttliga symptom som vi är vana att lindra.

 – Om det mot förmodan blir några som har väldigt plågsamma symptom trots att vi har gett lindrande läkemedel, då kan vi även ge lugnande preparat som ger en medvetandesänkning som gör att man inte känner av symptomen. Så vi har olika knep att ta till, säger Peter Strang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.