På fredag har filmen 438 dagar premiär. I huvudrollerna ser vi Matias Varela och Gustaf Skarsgård, som i verkliga livet är barndomsvänner. Foto: Janerik Henriksson / TT

Varela om att spela mot barndomsvännen Skarsgård: ”Det är en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har filmen 438 dagar premiär. I huvudrollerna ser vi Matias Varela och Gustaf Skarsgård, som i verkliga livet är barndomsvänner.
– Det är en dröm, för det är jättesvårt att bluffa, att spela lite fräsch, cool, eller snygg. Han ser ju igenom det, vi har känt varandra sedan vi var 13 år, säger Matias Varela i SVT:s Morgonstudion.

I 438 dagar satt frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Kality-fängelset i Etiopien. De dömdes för terrorbrott efter att ha tagit sig in i Ogaden-området med hjälp av ONLF-gerillan.

Människorättsorganisationer fördömde domen, men i stället för att överklaga valde Schibbye och Persson att ansöka om benådning. De släpptes i september 2012.

Nu släpps filmen 438 dagar, där barndomsvännerna Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna.

– Jag blev väldigt glad över att det var jag och Gustaf som fick frågan. Vi har ju känt varandra i 26 år. Min resa började med Gustaf, när jag funderade på om jag skulle bli skådespelare. Det kändes värdigt att vi skulle få göra filmen ihop. Sedan är det en fantastisk historia som bara måste filmatiseras, säger Matias Varela.

”Kan inte bluffa inför honom”

Gustaf Skarsgård berättar att det är svårt att inte vara genuin inför någon som känner en så bra.

– Jag kan inte bluffa inför honom. Det blir genant om jag står och ska försöka vara lite bra i motljus.

Han pratar även om ansvaret som han menar finns när man gör en film som baseras på en sann historia.

– När det finns en stark, verklig förlaga, så finns det så klart ett ansvar. Samtidigt ska man göra en stark, berörande och underhållande film. Man vill bjuda publiken på en stark filmupplevelse. Så man måste hitta den där balansgången.

”Enorma krav”

Ytterligare en utmaning är att göra en film där många vet vad som ska hända, menar Matias Varela.

– Det ställer enorma krav på att hitta ett berättargrepp som gör att det är intressant fast man vet vad som ska hända. Du måste sitta och hoppas att det ska gå bra, fast du vet att de kom hem. Det är något som kan vara ganska svårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer