På Alla hjärtans dag brukar många passa på att visa uppskattning till sina nära och kära, som skådespelaren Janet Leight som håller upp sin ”Valentines”-gåva. Foto: Johan Nilsson/TT / SVT

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Uppdaterad
Publicerad

Alla hjärtans dag, eller Valentindagen, är en högtid då många tar tillfället i akt att visa uppskattning för sina nära och kära – ofta genom en godisask eller vackra blommor. Men hur uppstod dagen egentligen? Vem var Valentin? Och när kom firandet till Sverige?

Vem var Valentin?

Sankt Valentin kan ha sett ut ungefär som på bilden, som är en ansiktsrekonstruktion. Enligt en av myterna om honom bestraffades han med döden för att i hemlighet ha vigt par – mot kejsarens vilja. Foto: Cicero Moraes/Wikimedia / Jessica Gow/TT

Historierna bakom alla hjärtans dag är många och har skiljt sig åt beroende på när i tiden de uppstått. Men en sak har de gemensamt: Helgonet Valentin, ibland Valentinus.

Precis som med alla legender om helgon är det svårt att säga exakt vad som stämmer och inte om Sankt Valentin.

Enligt en av de mest populära berättelserna var han en martyr som dödades av den romerska kejsaren Claudius II under sena 200-talet. Anledningen var att kejsaren förbjudit äktenskap och kom på Valentin med att arrangera kristna vigslar i hemlighet. I senare historier ska han också ha hjälpt sin fångvaktares dotter återfå sin syn. 

Enligt en sägen ska han skrivit ett avskedsbrev till fångvaktens dotter som han avslutade med “din Valentin” innan han dödades, vilket fungerar som en bakgrund till Valentinkorten. 

Varför firar vi den 14 februari?

I medeltida Storbritannien trodde man att fåglar bildade par den 14 februari. Foto: tatyana Zenkovich/EPA/TT

Inom den romersk-katolska kyrkan har minnesdagen av Sankt Valentin firats sedan 490-talet. Innan Valentindagen existerade hölls en hednisk fertilitetsfestival, Lupercalia, i Rom under mitten av februari, och den katolska kyrkan tros ha valt ett datum som sammanföll med festivalen. Sedan 1969 firas helgonet dock inte längre officiellt inom kyrkan.

Det var under medeltiden i Storbritannien och Frankrike som firandet började ta den romantiska form vi känner igen i dag. Där ansågs den 14 februari vara dagen då fåglar bildade par och byarnas ungdomar bildade därför par på lek på Valentindagen. Under 1400-talet började också de första Valentinkorten dyka upp.

Två pingviner fajtas om ett Valentinkort på California Academy of Sciences i San Francisco. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Traditionen förankrades inte i USA förrän på 1840-talet, då pappershandlare började sätta in annonser om Valentinkort i tidningarna. Sedan dess har framväxten drivits främst av kommersiella aktörer, något som fick kritik redan under högtidens första starka år, skriver Times.

När kom högtiden till Sverige?

Alla hjärtans dag kom till Sverige genom handeln och högtiden har fått kritik för att vara för kommersiell, ändå är det många som tycker om att köpa en liten present till någon de håller kär. I dag behöver det inte handla om romantisk kärlek, man kan också visa sin uppskattning för vänner och familj på olika sätt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Även vägen in i Sverige gick via handeln, vilket fortfarande märks tydligt när man tittar på försäljningen av inte minst rosor, som köps i rekordmängder i dagarna kring 14 februari.

Redan 1956 använde Nordiska Kompaniet alla hjärtans dag i sin marknadsföring – fast då på skottdagen. I en annons i Svenska Dagbladet uppmanar de damer att “uppvakta sin favoritkavaljer” med en present.  

Firandet den 14 februari slog igenom brett först 1985 när alla hjärtans dag började skrivas in i de svenska kalendrarna, och i flera skolor uppmärksammades högtiden till exempel genom att eleverna gav varandra kort eller blommor. Numera har dagen väldigt lite att göra med sin religiösa bakgrund, och är mer en import av den amerikanska versionen av ”Valentine's day”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.