Foto: Karin Malmhav/TT / SVT

Så porrsurfar svenskarna – enligt färsk statistik

Publicerad

När det kommer till porr tillhör svenska folket de största konsumenterna i världen.
På den största porrsajten söker vi såväl på sex relaterat till dataspelet Fortnite som analsex, åtminstone om man får tro sidans egen statistik.

I artikelserien Svenskarna och sexet berättar SVT Nyheter om våra sexvanor. Enligt siffror från Novus uppger nästan varannan ung svensk (18-29) att porr har påverkat deras sexliv.

Enligt webbanalysföretaget Alexa är den pornografiska videosajten Pornhub, med 33 miljarder årliga besök, bland de största i branschen.

Sajten startades i maj 2007 i Montreal, Kanada, och har de senaste sex åren släppt ”The year in review” – en storskalig datasammanfattning av året som gått. Statistiken ger en unik inblick i svenskarnas porrsurfande.

Sverige hamnar på plats 17 över de länder som oftast besöker sidan – trots att landet bara ligger på plats 91 i befolkningsmängd. Så, vad visar statistiken som sajten samlat ihop under året?

”Hemkära” porrsurfare

Svenskarna ville först och främst titta på andra svenskar: ”Swedish” var det enskilt vanligaste sökordet, och även ”svensk” tog sig in på fjärde plats. ”Swedish dirty talk” hade också ökat med 348 procent sedan föregående år.

Nykomlingen på listan var sökningar relaterade till onlinespelet Fortnite, som släpptes sommaren 2017 och ett år senare hade 125 miljoner spelare världen över. Fortnite började dyka upp i porrsammanhang först när artisten Drake spelade det på streamingplattformen Twitch.

Den svenska porrpubliken är också starkt representerade i kategorin ”Anal” – de ser videos av den typen 56 procent oftare än resten av världen.

Midsommar: Då gör man annat

Söndag är den dag flest besöker sajten, och fredag den dag då det är minst trafik från Sverige. Svenskarna utmärker sig också som den nation som i högst utsträckning är återhållsamma med att porrsurfa på nyårsafton.

Dessutom – midsommarafton är den helgdag i världen som ser störst nationell dipp i trafik – tätt följd av den religiösa festivalen Ferragosto i Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet