Enligt sexologen Leigh Norén lever vi i ett ”penetrationsfixerat” samhälle. Något som kan förklara att kvinnor har lägre sexlust än män. Foto: Karin Malmhav/TT och Louise Lebmark

Så ofta har svenskarna sex – var tionde ligger aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Att ligga minst en gång i veckan är vanligt – men var tionde svensk har aldrig sex. Det visar en undersökning SVT Nyheter har gjort tillsammans med Novus.

– Man kanske tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon, säger sexologen Leigh Norén.

Alla ligger väl. Eller?

Nej. Så är det faktiskt inte.

Av de 1 020 personer som svarat på SVT Nyheters undersökning uppger var tionde person att de aldrig har sex. Lika många har sex mer sällan än en gång om året.

Så vad kan det finnas för anledningar till att folk inte ligger med varandra? Enligt Leigh Norén, grundare av Sexologkliniken, är listan lång och det kan handla om allt från biologiska och medicinska anledningar till problem i relationen.

– Man kanske irriterar sig på sin partner eller tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon. Den där känslomässiga och fysiska närheten är viktig för många för att man överhuvudtaget ska vilja ha sex och det glöms lätt bort i vardagsstressen, säger hon.

Så här ofta ligger svenskarna. Källa: Novus

För fullständiga statistik på hur svenskarna ligger se faktarutan.

Stress och ångest två lustdödare

Men att svenskarna inte hoppar i sänghalmen kan också handla om något så enkelt som att man inte lyckas hitta någon som man faktiskt vill ha sex med – eller som vill ha sex med en själv.

– Även dåliga sexuella erfarenheter, att man tidigare har utsatts för sexuella övergrepp eller andra svåra erfarenheter kan påverka ens lust till sex. Två av våra mest kända lustdödare är också stress och ångest, vilket tyvärr många lider av, säger Leigh Norén och fortsätter:

– När man ser till allt som kan göra att folk inte ligger kan jag ibland tänka att det är ett under att någon någonsin vill ha sex.

Tio procent av svenskarna uppger att de aldrig har sex.

Är du orolig över att du har sex sällan, eller kanske inte alls, har Leigh Norén dock ett lugnande besked.

– Det viktigaste är att man själv är nöjd med hur man har det. Om man mår dåligt över att man inte ligger eller vill ligga mer kan man jobba på det. Men det finns ingen gyllene regel som säger att allt går åt skogen om man inte har sex en gång i veckan.

”Det finns de som inte känner någon lust till sex”

Asexualitet är en annan förklaring till att man inte ligger. Enligt Leigh Norén är asexualitet ett komplext begrepp som innefattar en mängd olika definitioner.

– För vissa är asexualitet en identitet, andra känner ingen attraktion eller vill inte involvera andra i sin sexualitet utan har den för sig själv. Det finns de som inte känner någon lust till sex eller intresse kring ämnet överhuvudtaget, säger hon och fortsätter:

– När det finns så många definitioner går det inte heller att svara på hur vanligt det är, men jag tror att det nog är vanligare än vi tror eftersom det finns ett stigma kring asexualitet. Vi antas alla ha ett behov av sex och det krävs ganska mycket mod att stå emot den starka sexualitetsnormen.

”Vi lever i ett penetrationsfixerat samhälle”

Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor, 14 jämfört med sju procent, uppger att de aldrig har sex. Leigh Norén poängterar att det finns studier som visat att kvinnor oftare har låg sexlust. Men det finns flera andra anledningar – bland annat kan det handla om jämställdhet.

– Många kvinnor har ett större ansvar för att ta hand om hemmet, samtidigt som de ska axla ett dagsjobb och ta hand om barnen, så det är egentligen ganska naturligt att de har sex mer sällan. Det finns inte tid eller ork kvar.

En annan förklaring är att vi, enligt Leigh Norén, lever i ett ”penetrationsfixerat” samhälle.

– Vaginalt penetrationssex ses ofta som ”det riktiga sexet” medan alla andra former av sex benämns som förspel, säger hon och påpekar att de flesta kvinnor i större utsträckning njuter av klitorisstimulation.

”Sex kan se ut precis som man vill”

Det är också relativt få kvinnor som kan få orgasm enbart genom vaginalt penetrationssex.

– Det här resulterar i att många kvinnor har sex som inte ger dem den största njutningen, vilket kan påverka hur ofta de vill ha sex eftersom motivationen till sex naturligtvis blir mindre.

– Den här penetrationsnormen är så stark att många inte ens ifrågasätter varför det hela alltid ska avslutas med vaginalt penetrationssex, när sex egentligen kan se ut precis så som man vill.

Dubbelt så många kvinnor som män uppger att de aldrig har sex.

Sex viktigt under småbarnsåren

En annan siffra som sticker ut i SVT:s undersökning är att 30-49 år, de så kallade småbarnsåren, är den grupp där flest personer uppger att de har sex flera gånger i veckan.

Den siffran överraskar Leigh Norén.

– De allra flesta som jag träffar på min mottagning som är mellan 30-49 år har sex mycket sällan och mår dåligt över det. Jag tänker att de här siffrorna, kombinerat med att de allra flesta som jag träffar är i den här åldern, talar för att sex ses som mycket viktigt under de här åren.

– Många har småbarn och har generellt väldigt lite tid över till sin parrelation, och då kan sex bli till något ännu viktigare, det som binder en samman med en annan.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus som ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 58 procent.

Så ofta ligger svenskarna

Novus har ställt frågan: Hur ofta brukar du har sex i genomsnitt?

 • Varje dag: 0 procent  
 • Flera gånger i veckan: 11 procent  
 • Någon gång i veckan: 20 procent  
 • Någon gång varannan vecka: 11 procent  
 • Någon gång i månaden: 12 procent  
 • Någon gång varannan månad: 5 procent  
 • Någon gång i halvåret: 4 procent  
 • Någon gång om året: 2 procent  
 • Mer sällan: 10 procent  
 • Aldrig: 10 procent  
 • Vet ej: 2 procent  
 • Vill ej uppge: 11 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.