Vackert väder väntas i hela landet – men vi uppmanas fortfarande att följa rekommendationer om social distansering. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försommarvärme i veckan – oro för karantäntrots

Uppdaterad
Publicerad

Veckan som kommer bjuder på försommarvärme med sol i hela landet och temperaturer på upp mot 20 grader.

Samtidigt förutsätter Anders Tegnell att den som är sjuk inte letar sig ut ur sitt karantänide ännu.

– Det får vi verkligen hoppas, säger han till SVT.

Torrt väder och uppehåll i nästan hela landet har vi att se fram emot nästa vecka.

– Gillar man sol och vårvärme så ser det riktigt lovande ut. Framförallt i landets södra halva åtminstone måndag, tisdag, onsdag och torsdag. Kanske delar av fredagen också, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Coronapandemin

Vi förväntas även få årets hittills högsta temperaturer.

– Åtminstone 15, lokalt upp mot 20 grader. Vi har inte haft 20 grader i år så det blir första gången för i år. Antingen på måndag eller på tisdag.

Enda undantaget är Lapplandsfjällen där det väntas nederbörd.

Ökat intresse för friluftsliv

Men frågan är om det varma vädret kan locka folk till att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering för att minska spridningen av covid-19.

Enligt Cajsa Rännar, chefredaktör på Friluftsfrämjandets tidning Friluftsliv, så finns det ett ökat intresse för att vistas utomhus.

– I hela landet söker sig folk till friluftslivet. I större städer så söker sig folk till naturområden. Det finns inte så mycket mer att göra på sin lediga tid längre.

Cajsa Rännar tycker att alla som känner sig sjuka ska följa FHM:s rekommendationer även när det är fint väder. Men samtidigt tror hon att utomhusvistelse är ett bra och tryggt sätt att umgås på.

– Avståndet ska man hålla även när man är ute, och då är det lättare att sprida ut sig. Det känns mer naturligt att sitta en bit ifrån varandra utomhus och barnen leker på större ytor. Dessutom trivs viruset sämre utomhus enligt experter.

Restriktioner fortsatt nödvändiga

Cajsa Rännar tror dessutom att det finns goda möjligheter att hitta platser i naturen som nästan är tomma på folk.

– Vissa platser kring storstäderna blir ”top of mind” när folk vill ta sig ut. Men det finns jättemånga platser där det inte finns en själ. Söker man lite på nätet så kan man hitta jättemånga platser att besöka. Det finns natur så det räcker.

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger till SVT att det är viktigt att folk fortsätter att hålla sig till FHM:s riktlinjer för att smittokurvan ska hålla sig stabil – oavsett hur fint vädret är. 

– Nu har vi ändå fått en bra utveckling och en sjukvård som fungerar. Det beror mycket på att många har hjälpts åt att hålla avstånd och stannat hemma vid sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet